fbpx
20.3 C
София
13 август 2022 | събота | 18:46

Скопие настоява македонският език да стане официален в ЕС

Това се казва в едностранна декларация на РСМ

- РЕКЛАМА -spot_img
- РЕКЛАМА -spot_img

Скопие няма да приеме да преговаря за по-различно решение за македонския език, освен това той да стане един от официалните в Европейския съюз. Това се казва в едностранна декларация на РС Македония, която ще бъде приложена към протокола от първата Междуправителствена конференция, съобщи МИА.

“По време на преговорите за присъединяване до приключването им със сключването на Споразумението за присъединяване на Република Северна Македония към ЕС и след приемането на страната като пълноправна членка на ЕС, Северна Македония няма да приеме да обсъжда различно решение за македонския език от посоченото в преговорната рамка. С приемането на Северна Македония като пълноправен член в ЕС македонският език трябва да стане един от официалните езици на ЕС”, се казва в декларацията.

В декларацията  се отбелязва, че “македонският език се определя като славянски език, попадащ в южнославянската група, който през вековете расте, развива се и се издига до наддиалектен, национален стандартен език на македонския народ”.

- РЕКЛАМА -spot_img
Петър Копринков
Петър Копринковhttp://www.newsone.bg
Петър Копринков е журналист в информационния сайт NewsONE. Той е студент по Журналистика в Софийския университет “Св. Климент Охридски”. Има опит като стажант в БНР и като автор на материали в спортната секция на bTV.
Последни новини
- РЕКЛАМА -spot_img
Подобни новини
- РЕКЛАМА -spot_img