5.12.2022 | понеделник | 02:19

Скопие и София: Диалогът на високо равнище е определящ за преодоляване на проблемите ни

Публикувано:

Сподели поста:

Българският президент Румен Радев е провел телефонен разговор с премиера на Република Северна Македония Зоран Заев. Разговорът е бил иницииран от Скопие, а двете страни са се обединили около позицията, че добрият диалог на високо равнище е определящ фактор за граденето на доверие и решаване на противоречията между двете държави.

По време на разговора между двамата висши държавници са били обсъдени аспекти от двустранните отношения между България и Република Северна Македония, ефективното спазване на правата на хората, които открито се изявяват като българи в югозападната ни съседка, както и европейската перспектива на РСМ.  

Към момента все още няма постигнат напредък в преговорите между Скопие и София за вдигане на българското вето за присъединяване на Северна Македония към ЕС.

Вчера стана ясно, че в югозападната ни съседка се работи усилено по официален отговор на възможността за подписване на двустранен протокол с ангажименти на РСМ към страната ни.

Цветин Филипов
Цветин Филиповhttp://www.newsone.bg
Цветин Филипов е журналист на информационния сайт NewsOne.bg. Всеки ден той ще ви запознава с най-важните и любопитни вътрешнополитически теми в страната, но ще научавате много от него и за сложните международни събития в областта на геополитиката, сигурността и икономиката. Цветин е репортер с опит в сферата на телевизионната журналистика и магистър по "Международна сигурност" от Софийския университет "Св. Климент Охридски" . През последните години изследователските му интереси са насочени силно към процесите в региона на Източна Азия.
София
разкъсана облачност
4.2 ° C
4.6 °
3.8 °
91 %
6.2kmh
40 %
пн
7 °
вт
10 °
ср
10 °
чт
10 °
пт
5 °

Прочети още

Димитър Стоянов: Въоръжението и техниката, които ще изпратим, са в топ три на приоритетите на Украйна

Димитър Стоянов: Въоръжението и техниката, които ще изпратим, са в топ три на приоритетите на Украйна

„Малкият Никола: Какво чакаме, за да бъдем щастливи?“ вече в кината

Прелестната анимация „Малкият Никола: Какво чакаме, за да бъдем щастливи?“ от селекцията на Синелибри 2022 тръгва в регулярно...

Иван Демерджиев: Винаги помнете, че в МВР имате голямо семейство, което държи на вас и ви подкрепя

Ръководството на министерството посрещна на Коледно тържество деца на загинали полицаи и пожарникари. С подкрепата на всички дарители...

Румен Радев и Весела Лечева бяха гости на спектакъла за 80 г. НСА

Президентът Румен Радев и министърът на младежта и спорта Весела Лечева бяха гости на спектакъла „Полет към звездите“...