28.11.2022 | понеделник | 04:27

Скопие и Атина в един глас: РСМ да започне възможно най-скоро преговори за членство в ЕС

Публикувано:

Сподели поста:

Интегрирането на Северна Македония в европейското семейство трябва да зависи основно от вътрешни фактори като реформирането и европеизацията на определени обществени сектори. Това заяви северномакедонският министър-председател Зоран Заев по време на среща с гръцкия зам.-министър на външните работи Милтиадис Варвициотис, който е на работно посещение в Скопие, съобщава offnews.bg, позовавайки се на северномакедонската правителствена пресслужба.


От гръцка страна е изразено мнение, че РСМ трябва да започне присъединителните преговори с Брюксел възможно най-скоро, а Атина е готова да продължи с категоричната си подкрепа. Заев и Варвициотис са изразили съгласие, че членство на Северна Македония в общността е от взаимен стратегически интерес за двете държави.
Правителствената пресслужба в Скопие подчертава, че гръцките инвеститори са изразили задоволоство от съвместното сътрудничество с македонското правителство, което означава, че бизнес общността разпознава РСМ като подходящо пространство за инвестиции.


В същия момент Милтиадис Варвициотис е „изтъкнал необходимостта от цялостно, последователно и точно изпълнение на Договора от Преспа като необходимо предусловие за укрепване на отношенията между Гърция и Северна Македония и осъществяването на общата визия за интеграция на Северна Македония в европейското семейство“, съобщават от пресслужбата.


Изразената позиция на Атина продължава външнополитическата линия на гръцкото правителство изразена само преди месец от премиера Кириакос Мицотакис. Според нея Гърция не подкрепя София в забавянето на европейските перспективи пред югозападната ни съседка.

Цветин Филипов
Цветин Филиповhttp://www.newsone.bg
Цветин Филипов е журналист на информационния сайт NewsOne.bg. Всеки ден той ще ви запознава с най-важните и любопитни вътрешнополитически теми в страната, но ще научавате много от него и за сложните международни събития в областта на геополитиката, сигурността и икономиката. Цветин е репортер с опит в сферата на телевизионната журналистика и магистър по "Международна сигурност" от Софийския университет "Св. Климент Охридски" . През последните години изследователските му интереси са насочени силно към процесите в региона на Източна Азия.
София
снеговалеж
1.2 ° C
2.1 °
0.7 °
93 %
1.5kmh
100 %
пн
3 °
вт
4 °
ср
5 °
чт
5 °
пт
4 °

Прочети още

Информация за състоянието на републиканските пътища към 17:30 ч. на 27.11.2022 г.

МЕТЕОРОЛОГИЧНА ОБСТАНОВКА: Температурите са в интервала от -4 °С до +13 °С. Времето над страната е предимно облачно. Слаб...

Cъвет на президентите на BusinessEurope

Cъвет на президентите на BusinessEurope

Весела Лечева ще участва в Съвета по образование, младеж, култура и спорт в Брюксел

Министърът на младежта и спорта Весела Лечева и заместник-министър Петър Бучков отпътуваха за Брюксел днес, където утре и...

Литературният феномен „Ордеса“ е вече на български

Разтърсващ и дълбок, романът е посветен на любовта, загубата и паметта Познат на българската публика със своята поезия, забележителният...