fbpx
More

  Скопие и Атина в един глас: РСМ да започне възможно най-скоро преговори за членство в ЕС

  Гърция и Северна Македония определят членството на страната като общ стратегически приоритет

  Интегрирането на Северна Македония в европейското семейство трябва да зависи основно от вътрешни фактори като реформирането и европеизацията на определени обществени сектори. Това заяви северномакедонският министър-председател Зоран Заев по време на среща с гръцкия зам.-министър на външните работи Милтиадис Варвициотис, който е на работно посещение в Скопие, съобщава offnews.bg, позовавайки се на северномакедонската правителствена пресслужба.


  От гръцка страна е изразено мнение, че РСМ трябва да започне присъединителните преговори с Брюксел възможно най-скоро, а Атина е готова да продължи с категоричната си подкрепа. Заев и Варвициотис са изразили съгласие, че членство на Северна Македония в общността е от взаимен стратегически интерес за двете държави.
  Правителствената пресслужба в Скопие подчертава, че гръцките инвеститори са изразили задоволоство от съвместното сътрудничество с македонското правителство, което означава, че бизнес общността разпознава РСМ като подходящо пространство за инвестиции.


  В същия момент Милтиадис Варвициотис е “изтъкнал необходимостта от цялостно, последователно и точно изпълнение на Договора от Преспа като необходимо предусловие за укрепване на отношенията между Гърция и Северна Македония и осъществяването на общата визия за интеграция на Северна Македония в европейското семейство”, съобщават от пресслужбата.


  Изразената позиция на Атина продължава външнополитическата линия на гръцкото правителство изразена само преди месец от премиера Кириакос Мицотакис. Според нея Гърция не подкрепя София в забавянето на европейските перспективи пред югозападната ни съседка.