3.6 C
София
понеделник | 06.12.2021 | 01:55:23
3.6 C
София
понеделник | 06.12.2021 | 01:55:23

Скопие и Атина в един глас: РСМ да започне възможно най-скоро преговори за членство в ЕС

Гърция и Северна Македония определят членството на страната като общ стратегически приоритет

- РЕКЛАМА -spot_img
- Реклама -spot_imgspot_img

Интегрирането на Северна Македония в европейското семейство трябва да зависи основно от вътрешни фактори като реформирането и европеизацията на определени обществени сектори. Това заяви северномакедонският министър-председател Зоран Заев по време на среща с гръцкия зам.-министър на външните работи Милтиадис Варвициотис, който е на работно посещение в Скопие, съобщава offnews.bg, позовавайки се на северномакедонската правителствена пресслужба.


От гръцка страна е изразено мнение, че РСМ трябва да започне присъединителните преговори с Брюксел възможно най-скоро, а Атина е готова да продължи с категоричната си подкрепа. Заев и Варвициотис са изразили съгласие, че членство на Северна Македония в общността е от взаимен стратегически интерес за двете държави.
Правителствената пресслужба в Скопие подчертава, че гръцките инвеститори са изразили задоволоство от съвместното сътрудничество с македонското правителство, което означава, че бизнес общността разпознава РСМ като подходящо пространство за инвестиции.


В същия момент Милтиадис Варвициотис е “изтъкнал необходимостта от цялостно, последователно и точно изпълнение на Договора от Преспа като необходимо предусловие за укрепване на отношенията между Гърция и Северна Македония и осъществяването на общата визия за интеграция на Северна Македония в европейското семейство”, съобщават от пресслужбата.


Изразената позиция на Атина продължава външнополитическата линия на гръцкото правителство изразена само преди месец от премиера Кириакос Мицотакис. Според нея Гърция не подкрепя София в забавянето на европейските перспективи пред югозападната ни съседка.

- Реклама -spot_imgspot_img
Цветин Филиповhttp://www.newsone.bg
Цветин Филипов е журналист на информационния сайт NewsOne.bg. Всеки ден той ще ви запознава с най-важните и любопитни вътрешнополитически теми в страната, но ще научавате много от него и за сложните международни събития в областта на геополитиката, сигурността и икономиката. Цветин е репортер с опит в сферата на телевизионната журналистика и магистър по "Международна сигурност" от Софийския университет "Св. Климент Охридски" . През последните години изследователските му интереси са насочени силно към процесите в региона на Източна Азия.
Последни новини
- Реклама -spot_img
Още новини
- Реклама -spot_img

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук