fbpx
18.6 C
София
14 август 2022 | неделя | 21:49

Скок с 40% на цените на имотите в Стара Загора

Причината за поскъпването е увеличеното търсене

- РЕКЛАМА -spot_img
- РЕКЛАМА -spot_img

Имотите на територията на Стара Загора са поскъпнали с 40% спрямо миналата година. Това съобщи Бисер Орлов, председател на Регионалната структура на Национално сдружение “Недвижими имоти” и собственик на една от големите брокерски компании.

Той споделя, че причината за поскъпването е увеличеното търсене, а причината за по-голямото търсене пък е в несигурното време и в стремежа и желанието на българина да защити парите си. По думите му най-предпочитани остават тристайните апартаменти, включващи хол ,спалня и кухня.

Интересен момент, който се наблюдава сега на пазара е, че цената за подобни жилища с централна локация се е изравнила с тази на апартаменти, които се намират в кварталите, с изключение на “Зора” и “Кольо Ганчев”, заяви Орлов.

Като причина, специалистът посочва подобрената инфраструктура, в резултат на което за клиента вече е без значение дали имотът му ще се намира в центъра или в периферията на града.

Брокерът твърди, че най-честите клиенти са купувачи на възраст между 30 и 40 години, с добро образование.

“В повечето случаи, освен имота, решаващи за сделката се оказват и прилежащите и общите части, за които потенциалните нови собственици също искат да са в добро, дори отлично състояние. Интересна тенденция по отношение на така наречените “градски имоти” е и фактът, че вече се търсят и големи жилища – с над 70-80 квадратни метра застроена площ”, сподели Орлов.

Специалистът твърди, че повишеното търсене се обяснява и с пандемията – мерките за ограничаването й са накарали хората да преоценят стойността на пространството.

“Освен традиционните локации  северно от града – като  Борилово, Казанка, Сулица, Пъстрово и други, сега клиентите купуват и Могила, Калояновец, Християново”, посочи Орлов.

Според Орлов да се говори за балон на цените на недвижимите имоти не само в Стара Загора, но и в България, не отговаря на истината. Защото пазарът се определя от търсенето. А търсенето в момента се дължи на редица условия – ниски лихви по депозитите, несигурност, висока инфлация и стремеж на клиента да защити от обезценяване парите си.

- РЕКЛАМА -spot_img
Петър Копринков
Петър Копринковhttp://www.newsone.bg
Петър Копринков е журналист в информационния сайт NewsONE. Той е студент по Журналистика в Софийския университет “Св. Климент Охридски”. Има опит като стажант в БНР и като автор на материали в спортната секция на bTV.
Последни новини
- РЕКЛАМА -spot_img
Подобни новини
- РЕКЛАМА -spot_img