fbpx
21.8 C
София
събота | 28.05.2022 | 13:52:00
събота | 28.05.2022 | 13:52:00
21.8 C
София

Скандали в парламента заради военната помощ за Украйна (ВИДЕО)

Парламента подкрепи ремонта на военна техника за Украйна

- РЕКЛАМА -spot_img
- Реклама -spot_imgspot_img

Депутатите се върнаха на работа за пръв път след великденската ваканция. Те обсъждаха военната помощ за Украйна, като бяха разгледани три проекторешения. Народното събрание отхвърли това на Демократична България, което предвиждаше  страната ни да окаже военно-техническа помощ за Украйна. С 200 гласа  “ЗА” парламента подкрепи ремонта на военна техника.

Съпредседателят на “Демократична България” Христо Иванов призова депутатите в парламента да подкрепят в зала предложението на ДБ.

“Призовавам всеки да гласува по съвест, защото Костадин Костадинов е прав – нашето решение тук ще има исторически последици”, каза още Христо Иванов. “Когато пожертваш свободата и достойнството съвсем скоро губиш и мира”, допълни той.

По време на дебатите Кристиан Вигенин от БСП ,заяви ,че от парламентарната група са готови да подкрепят изготвения от “Продължаваме промяната” проект с направените промени. 

“Нито едно искане на Украйна не е свързано с оръжие и боеприпаси. С тези уточнения, ние бихме предпочели НС да не се занимава с тези въпроси, но след като сме на този етап, сме готови да подкрепим направения от “Продължаваме промяната” проект с направените промени”, допълни Вигенин.

По-рано в парламента постъпи писмо, внесено от украинския посланик у нас Виталий Москаленко, в което се посочва, че властите в Киев очакват България да ремонтира тяхна военна техника. В писмото се иска България да продължи подкрепата си за европейската интеграция на Украйна, иска се помощ за бежанците, осигуряване на износа на украинско зърно през пристанище Варна, енергийно сътрудничество и износ на ток и газ от Украйна към България, както и предоставяне на хуманитарна помощ под формата на лекарства, дрехи и хранителни стоки.

Депутатът от ГЕРБ Даниел Митов пък обяви ,че предложението на “Продължаваме промяната” е съвършено безсмислено.

“БСП спечели разговора за това какво ще прави управляващата коалиция за Украйна. Никаква военна помощ няма да има Срамота е да изнудвате украинското посолство в тази ситуация – да им искате писмо, с което да легитимирате балансите. Това е позор. В момента управлява БСП.”, заяви Митов.

“Гласувайте за предоставяне на истинска военна помощ за Украйна, да се отървем от ръждясалите съветски железа и да бъдат предоставени отбранителни способности”, призова депутатът от ГЕРБ и подчерта: “Това е единственото правилно стратегическо решение за България, ако искаме да сме ефективна част от съюзите, към които принадлежим”. ,допълни депутата от ГЕРБ-СДС.

Според Станислав Балабанов от “Има такъв народ” президентът Володимир  Зеленски не е поискал оръжие и ние логично няма да изпратим такова. От “Има такъв народ” също не се съгласиха с прилагането на писмото на посланика на Украйна. По думите на   Любомир Каримански е абсолютно несъстоятелно в текст ,който се предлага за гласуване в парламента  да съществува писмо на посланик на друга държава.

- Реклама -spot_imgspot_img
Тоня Стоянович
Тоня Стояновичhttp://www.newsone.bg
Тоня Стоянович работи като журналист повече от 20 години. Първите си стъпки в бранша прави под ръководството на Томислав Русев, като спортен репортер. Споделя, че никога няма да забрави първия си урок, а именно правилото ,че няма лош отговор ,а лошо зададен въпрос. В последната година от следването си в Национална спортна академия „Васил Левски“ записва втора специалност спортна журналистика. Почти 10 години отразява състезания от моторните спортове, волейбол, борба и др. Завършва магистратура “Електронни медии“ в Софийския университет „Св. Климент Охридски“. От 2013 година работи като репортер,редактор и водещ в политическите новини в телевизия. В живота и в работата си винаги си напомня думите на италиански поет Данте Алигиери, че „Най-горещите места в ада са предназначени за онези, които по време на големи морални изпитания са пазили неутралитет.“
Последни новини
- Реклама -spot_img
Още новини
- Реклама -spot_img

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук