fbpx
21.8 C
София
събота | 28.05.2022 | 12:53:52
събота | 28.05.2022 | 12:53:52
21.8 C
София

Скандал: Според Теодора Генчовска България провежда две различни политики спрямо Северна Македония

Тя призна, че външното министерство се разминава с външнополитическия екип на премиера Кирил Петков по темата РСМ

- РЕКЛАМА -spot_img
- Реклама -spot_imgspot_img

Външнополитическият екип на премиера Кирил Петков има сериозни различия по темата Северна Македония спрямо националната позиция, която българското външно министерство спазва. Това заяви министърът на външните работи Теодора Генчовска пред журналисти след като преди това бе изслушана “на закрито” в парламента по искане на депутати от ГЕРБ във връзка с позицията на България за членството на Северна Македония в Европейския съюз и появилите се в някои медии съобщения, че премиерът се е договорил със Скопие ветото да отпадне до края на лятото. Генчовска не уточни в какво се състоят различията по тази тема.

Много време беше загубено, от януари месец можеха да се свършат много конкретни неща. Най-важното беше да започне процесът по отваряне на Конституцията, за да се вкарат българите в преамбюла. Това заяви министърът на външните работи на България Теодора Генчовска в отговор на въпрос дали е възможно да се постигне по-сериозна стъпка в преговорите с Република Северна Македония до края на френското председателство на Съвета на Европейския съюз.

„Реално погледнато, до края на френското председателство се съмнявам, че колегите от РСМ могат да отворят и приключат този процес, но имайте предвид и нещо друго – че условието за Конституцията не фигурира в нашата рамкова позиция на Министерския съвет, затова е много важно Народното събрание всъщност да даде ясен мандат за преговорите, ако искат всички парламентарно представени сили да приключим поне нещо положително до края на френското председателство“, заяви Генчовска. 

Тя посочи, че в Министерството на външните работи официално не е получена информация за провеждане на второ междуправителствено заседание. Генчовска отрече да има документ, който РСМ е готова да одобри, но България – не, както е посочил в свое изявление вчера македонският й колега Буяр Османи.

„Няма такъв документ, получен официално във външно министерство. Последните разговори с екипа на външно министерство бяха на 10 февруари. Работеше се по проект на протокол, съгласно чл. 12 на договора. За съжаление, резултатите са незадоволителни“, коментира министърът. 

Генчовска отрече да е постигнато и някакво съгласие на срещата й с външния министър на Германия Аналена Бербо. „Няма никакво разбирателство, срещата беше поискана от нейна страна, за да види дали има някакъв прогрес. Както на всички срещи до момента, отчитаме позицията на България. За съжаление, по политическите въпроси трудно може да се каже, че има някакъв прогрес. По секторните политики със сигурност има прогрес там“, заяви тя.

Генчовска призна, че външното министерство се разминава с външнополитическия екип на премиера Кирил Петков по темата РСМ. „Има сериозни различия, които се разграничават на база на националната позиция, която външно министерство стриктно спазва“, посочи тя. На уточняващ въпрос относно разминаване в позициите със съветника Весела Чернева, министърът каза: “Никога не съм казвала нейното име аз”. 

Министърът добави, че във МВнР не се говори за срокове, но „има очевидно амбиции до края на Френското председателство, но пак ви казвам, че премиерът не е заявявал никъде това нещо“. По думите й това се разбира в срещи със Северно македонската страна и с представители на страните членки на Европейския съюз.

Попитана дали има две министерства, занимаващи се с външната политика на страната, Генчовска отговори: “В Република България има само едно външно министерство съгласно Конституцията, съгласно законите на страната. Формално няма как някой друг да провежда външната политика освен МВнР”.

Генчовска обърна внимание, че в преговорите за членство за ЕС в пакета освен РСМ е и Албания. „Изведнъж така фокусираме върху РСМ, но за България е много важно всички държави от Западните Балкани всъщност да имат стабилност и някаква европейска перспектива“, посочи тя.

Запитана дали е под въпрос оставането й на поста, Генчовска каза: “Да ви кажа честно, няма такива коментари, въобще не е ставала на въпрос тази тема, поне в коалицията, в която ИТН участва”, допълва БТА.

- Реклама -spot_imgspot_img
Лили Тошева
Лили Тошеваhttp://www.newsone.bg
Лили Тошева е журналист в информационния сайт newsONE.bg. Има дългогодишен опит в националните телевизии като репортер, редактор и продуцент. Участвала е в създаването и стартирането на новинарското съдържание на две телевизии. Опитът й в реализацията на национални проекти в неправителствения сектор, насочени към интеграцията на деца и младежи в неравностойно положение, приема като кауза, която по-късно й помага да прави новини в подкрепа на хората с увреждания. Вярва, че журналистиката трябва да помага на хората за решаването на проблемите им, тъй като електронните медии дават тази възможност, освен да информират. В newsOne.bg Лили Тошева ще Ви представя най- актуалното от деня в сферата на държавното управление, местната власт, образованието, социалната сфера, здравеопазването, иновациите, медиите и обществения живот. Фокусът й на работа ще е в създаването на „добри новини“, ще ви среща с личности, които са приели грижата за по-слабия като своя кауза. Лили Тошева ще ви запознае и с млади учени от водещите университети в България и Българската академия на науките, които работят по иновативни проекти в областта на медицината, физиката, химията, биотехнологиите и инженерните науки.
Последни новини
- Реклама -spot_img
Още новини
- Реклама -spot_img

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук