26.01.2023 | четвъртък | 23:33

Сириецът опитал да подкупи полицаи с 10 000 евро и Ролекс отива на съд

Публикувано:

Сподели поста:

На 18.01.2023 г. Софийска градска прокуратура привлече към наказателна отговорност 23-годишния сирийски гражданин А. К. и го задържа за срок до 72 часа за подкуп на полицейски служители и за шофиране след употреба на високорискови наркотични вещества.

Според събраните в ранния етап на разследването доказателства на 18.01.2023 г. около 01:00 часа в гр. София, бул. „Княз Ал. Дондуков“ № 1, пред кръстовището с бул. „Княгиня Мария Луиза“ служители на реда извършили проверка на А. К., който управлявал моторно превозно средство – лек автомобил марка „Ш.“.

Взетата от водача проба с техническо средство Дръг Тест 5000 била положителна за канабис, амфетамин и метамфетамин. На А. К. били поставени белезници и бил настанен на задната седалка на полицейски автомобил. Вътре в автомобила той пуснал на пода две пачки с банкноти в евро на обща стойност 10000 евро, като казал на полицаите А. К. – мл. автоконтрольор в „Отдел пътна полиция“ при СДВР, К. И. и И. Г. – старши полицаи при отдел „Охранителна полиция“ СДВР, че тези пари са за тях, за да не го задържат и да му върнат свидетелството за управление на моторно превозно средство.

А. К. бил отведен във ВМА – гр. София за кръвна проба, която той отказал да даде. При влизане в сградата на болничното заведение А. К. предложил 3000 лв. и ръчен часовник марка „Р.“ на други двама полицаи – на Е. С. – мл. автоконтрольор в „Отдел пътна полиция“ при СДВР и на Л. А. – началник група в „Отдел пътна полиция“ при СДВР, отново за да не го задържат и да не му бъде отнемано свидетелството за управление на моторно превозно средство.

Полицаите незабавно докладвали за случая и в условията на неотложност от органите на 05 РУ-СДВР било образувано досъдебно производство, което се води под надзора и ръководството на СГП.

След запознаване със събраните доказателства, наблюдаващият прокурор прецени, че те са достатъчни за привличане на А. К. към наказателна отговорност, както и че са налице предпоставките обвиняемият да бъде задържан за срок до 72 часа.

Предстои СГП да внесе искане в Софийски градски съд за вземане спрямо обвиняемия на мярка за неотклонение задържане под стража.

За престъплението по чл. 304а във вр. с чл. 304, ал. 1 във вр. с чл. 26, ал. 1 от НК, се предвижда наказание лишаване от свобода до 10 години и глоба до 15000 лева, а за престъплението по 343б, ал. 3 от НК – лишаване от свобода от 1 до 3 години, глоба от 500 до 1500 лева и лишаване от право да управлява моторно превозно средство, като може да бъде наложено и наказание лишаване от право да заема определена държавна или обществена длъжност.

Парите и часовникът са иззети като веществени доказателства по делото и съгласно чл. 307а от НК подлежат на отнемане в полза на държавата като предмет на престъплението подкуп.

Новините от България

Следете новините от всяка община в България в национална информационна медия "България1".

meteoONE

София
силен снеговалеж
-0.8 ° C
-0.4 °
-1.2 °
96 %
3.1kmh
100 %
чт
-0 °
пт
1 °
сб
1 °
нд
1 °
пн
1 °
newsONE Newsroom
newsONE Newsroomhttp://www.newsone.bg
Информационна агенция newsONE.bg е безпристрастна и следва световните практики за обективна журналистика, без да се влияе от политически и икономически интереси. Основната мисия на агенцията е да стане основен и предпочитан източник на навременна, проверена, полезна и детайлна информация за новините от цялата страна. Основана през 2021-а година, newsONE бързо се наложи като един от предпочитаните източници на точна, навременна и безпристрастна информация. newsONE e единствената информационна агенция в България, която има и собствен денонощен новинарски канал, който се излъчва по кабел и сателит на територията на България и Европа. newsONE e първата информационна агенция в страната, която изгражда регионални центрове в 10 града.
София
силен снеговалеж
-0.8 ° C
-0.4 °
-1.2 °
96 %
3.1kmh
100 %
чт
-0 °
пт
1 °
сб
1 °
нд
1 °
пн
1 °

Прочети още

Оригиналният HBO драматичен сериал „Наследници“ се завръща с четвърти сезон на 27 март

Създаден от Джеси Армстронг, четвъртият сезон на наградения с Emmy® оригинален драматичен сериал на HBO Наследници дебютира в...

Костадин Костадинов: ДБ и ПП саботираха съдебната реформа

Костадин Костадинов: ДБ и ПП саботираха съдебната реформа #саботаж #НПК #съдебна #реформа #разследване #ПП #ДБ #заседание #Възраждане #ИванГешев

Информация за състоянието на републиканските пътища към 17:30 ч. на 26.01.2023 г.

МЕТЕОРОЛОГИЧНА ОБСТАНОВКА: Температурите са в интервала от -5 С до +9°С. Времето над страната е облачно. Слаб вятър духа в областите:...

Георги Първанов: Ние от коалиция „Левицата“ получаваме зелена улица и ставаме алтернативата

Ние от коалиция „Левицата“ получаваме зелена улица и ставаме алтернативата. Особено на фона на безпринципния изблик на любов...