fbpx
18.6 C
София
14 август 2022 | неделя | 22:13

Сирени за въздушна тревога в Косово

- РЕКЛАМА -spot_img
- РЕКЛАМА -spot_img

Напрежение и блокадa край “Ярине”, един от пунктовете на границата между Сърбия и Косово. На терен са изпратени специалните части, полицията и КФОР, съобщава сръбската медия B92.net. Медиите в двете държави съобщават за стрелба. Сръбският вестник “Данас” съобщава, че сирени звучат в центъра на населената със сърби Северна Митровица в Косово и Методия.

Косовската полиция съобщи, че е затворила граничните пунктове “Бернят” и “Ярине” за движение на автомобили заради блокадите. Другите работят нормално.

Гражданите се призовават да не излизат от домовете си и да стоят далече от прозорците. Сръбската армия е в повишена бойна готовност. Затворени са някои от пътищата в страната и са изпратени специални части на границата. В отговор специалните части на Косово затвориха границата със Сърбия. Местните жители започнаха да сторят барикади по магистралата Прищина-Лепосавич и около град Звечан в Косово.

“След 18:00 ч. в Косовска Митровица беше активирана въздушна тревога. Пред новата база на самопровъзгласилата се косовска гранична полиция в близост до административния пункт “Ярине” бяха разпределени много бойци от звеното за бързо реагиране с автоматични оръжия, каски и бронежилетки”, съобщават от сайта Vecernje Novosti.

Освен това, според съобщенията в местни медии, около 200 албанци са се събрали в южната част на града, близо до моста, водещ към северната страна: там сърбите планират да тръгнат масово към мястото, където се строят барикадите.

Днес сръбският президент Александър Вучич обяви в обръщение към гражданите, че в полунощ на 1 август косовската полиция ще започне операция в северната част на провинцията и ще блокира влизането на граждани с лични документи, издадени в Белград. Държавният глава призова косовските албански власти да спазват мира и предупреди, че в случай на агресивни действия срещу сърбите “Сърбия ще победи”.

Косовското правителство съобщи, че от 1 август сръбските документи вече няма да бъдат валидни на територията под негов контрол, а техните притежатели ще получат временна лична карта при влизане. В същото време собствениците на превозни средства със сръбски регистрационни табели ще бъдат задължени да ги преригистрират като RKS (Република Косово).

- РЕКЛАМА -spot_img
Владимир Христовски
Владимир Христовскиhttps://www.newsone.bg
Владимир Христовски е заместник главен редактор и журналист в информационния сайт NewsOne.bg. Той има дългогодишен опит, придобит при работата си във вестници, радио, телевизия и информационна агенция. През годините той се насочва към създаването на новини за хората. Христовски вярва, че журналистиката, освен че трябва да информира точно и безпристрастно, трябва да помага и решава трайно проблеми, да бъде в основата на законодателни промени, водещи до качествената промяна на живота на обществото. В NewsOne.bg Владимир Христовски ще Ви информира за актуалното и най-важното от деня в страната, от сферата на Столичната община, образованието, социалната сфера, здравеопазването, иновациите, културата. Също така ще Ви среща с добрия пример, ще съдейства за разрешаването на проблеми и ще Ви среща с интересни и вълнуващи личности. Като запазена негова марка, той ще търси и отговорите на онези въпроси, които малцина журналисти се осмеляват да задават.
Последни новини
- РЕКЛАМА -spot_img
Подобни новини
- РЕКЛАМА -spot_img