fbpx
More

  Синдикатите са резервирани за антикризисните мерки

  Провежда се Националният съвет за тристранно сътрудничество

  Националният съвет за тристранно сътрудничество обсъжда пакета от антикризисни мерки, предложен от управляващите. 

  Около 1 милиард и 600 милиона лева ще струва на бюджета осъвременяването на пенсиите от 1 юли и преизчисляването им от 1 октомври. Социалният министър Георги Гьоков обяви, че повишението с 10 процента на пенсиите от юли и вкарването в размерите на Covid добавката е по-справедливо от друг лансиран вариант за нарастване с 21 процента, цитиран от БНР.

  “Защото увеличаването на пенсия от 370 лв., минимална пенсия с 20% и увеличаване на 1 500 максимална пенсия е много различно. Така е по-справедливо, а парите, които ще отидат към пенсионерите са същите. Ние не сме спестявали пари…”

  Социалният министър каза още, че засега не се очертава актуализация на минималната заплата от 1 юли.

  Президентът на КТ Подкрепа Димитър Манолов заяви, че в предложените  антикризисни мерки отсъства фокус и са направени, за да има някакви мерки, като изрази резерви за поевтиняване на хляба при нулев ДДС.  

  “Може би единственият възможен изход от идеята за възстановяване на ДДС на физически лица, но тя сама по себе си е малко по-сложна. Ясно е, че не може за всеки хляб да носим касова бележка и да ни се възстановява ДДС. Следователно може да се намери друг принцип – било на каса, било по някакъв друг ред”.