fbpx
16.8 C
София
неделя | 29.05.2022 | 01:19:26
неделя | 29.05.2022 | 01:19:26
16.8 C
София

Синдикати: Увеличават заплатите в здравеопазването

1500 лева ще е месечното възнаграждение за медицинска сестра и 900 лева за санитар

- РЕКЛАМА -spot_img
- Реклама -spot_imgspot_img

За ръст на заплатите в здравеопазването са се договорили снощи на среща при премиера Кирил Петков от Национален синдикат “Защита”. Председателят на организацията Красимир Митов посочи, че от април стартовата заплата за лекар ще бъде 2000 лева. 1500 лева ще е месечното възнаграждение за медицинска сестра и 900 лева за санитар, предаде БНТ.

Тази седмица медици от столичните болници “Царица Йоана” и Александровска протестираха с искане допълнителните възнаграждения за работата им на първа линия заради COVID-19 да не отпадат и след отмяната на извънредното положение от 1 април.

Протестите спират, след договореното увеличаване на доходите на среща при премиера.

“На първо четене е договорено: 900 лева за санитар, 1500 лева за сестра, 2000 лева стартова заплата за лекар. Това влиза от 1 април. Има още една добра новина. Аз се надявам, че това нещо ще бъде изпълнено, за да не се стига отново до протести. Ние през цялото време първо търсихме диалога.

Бяхме принудени да излезем на протести. Те дадоха резултат. След приемане на бюджета на Здравната каса, за който ще се договорят Лекарският съюз и Здравната каса, по места, където има Колективен трудов договор, ще бъдат договорени допълнително още до 20% върху основните заплати, които преди малко споменах”, обясни Красимир Митов.

- Реклама -spot_imgspot_img
Мариана Климентиева
Мариана Климентиеваhttp://www.newsone.bg
Мариана Климентиева е журналист на информационния сайт newsOne.bg. Всеки ден тя ще ви информира за най-важните и любопитни обществени теми, новини от икономиката, земеделието, технологиите и светските новини. Мариана е редактор с над 18-годишен опит в печатните издания и онлайн издания и е и магистър по "Журналистика " от Софийския университет "Св. Климент Охридски" .
Последни новини
- Реклама -spot_img
Още новини
- Реклама -spot_img

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук