3.12.2022 | събота | 08:44

Синдикат „Образование“: Родителите да тестват децата си вкъщи

Публикувано:

Сподели поста:

Служебният здравен министър д-р Стойчо Кацаров, незабавно да промени своята заповед за мястото на правене на тестовете на учениците в начален етап. За това настояват в Национална позиция от Синдикат „Образование“ към КТ „Подкрепа“. От там искат да се даде възможност щадящите тестове да се извършват от родителите в домашни условия, придружени от декларация на родителя, че тестът е негативен.

Като мотив за решението си от организацията посочват, че такава практика има в някои европейски страни, както и че обществото е разделено по темата, а също така и над 87% от учителите в начален етап не са готови да правят тестването. От Синдиката настояват да се промени и вида на теста, защото този не е подходящ за децата, тъй като изисква 30 минути преди изследването те да са гладни и жадни.

В позицията, обявена след заседание на Националния съвет на Синдиката „Образование“ към КТ „Подкрепа“, в който е взел участие и ресорният служебен министър акад. Николай Денков, се настоява участието в процесите на тестване на учениците в начален етап да се извършва само и единствено на доброволен принцип, при декларирано съгласие на педагогическите и непедагогическите специалисти в образователните институции.

„Към учителите и служителите, които не желаят да се включват в процеса на тестване на ученици, да не се налага административен натиск, защото това ще доведе до организация на протестни и стачни действия от синдиката“, пише в позицията председателят на Синдиката д-р Юлиян Петров.

От организацията искат още възстановяването на редовния учебен процес да се случи, след като са изпълнени всички условия в заповедта на министъра на образованието и науката акад. Николай Денков, и това в никакъв случай да не се обвързва задължително с датата 10 ноември 2021 г.

От учителския синдикат заплашиха, че при липса на реакция от Министерство на здравеопазването ще поискат оставката на министъра на здравеопазването – д-р Стойчо Кацаров и на премиера на служебното правителство Стефан Янев.

Владимир Христовски
Владимир Христовскиhttps://www.newsone.bg
Владимир Христовски е заместник главен редактор и журналист в информационния сайт NewsOne.bg. Той има дългогодишен опит, придобит при работата си във вестници, радио, телевизия и информационна агенция. През годините той се насочва към създаването на новини за хората. Христовски вярва, че журналистиката, освен че трябва да информира точно и безпристрастно, трябва да помага и решава трайно проблеми, да бъде в основата на законодателни промени, водещи до качествената промяна на живота на обществото. В NewsOne.bg Владимир Христовски ще Ви информира за актуалното и най-важното от деня в страната, от сферата на Столичната община, образованието, социалната сфера, здравеопазването, иновациите, културата. Също така ще Ви среща с добрия пример, ще съдейства за разрешаването на проблеми и ще Ви среща с интересни и вълнуващи личности. Като запазена негова марка, той ще търси и отговорите на онези въпроси, които малцина журналисти се осмеляват да задават.
София
облачно
5.1 ° C
5.4 °
4.8 °
88 %
2.1kmh
100 %
сб
8 °
нд
7 °
пн
8 °
вт
9 °
ср
11 °

Прочети още

Информация за състоянието на републиканските пътища към 06:30 ч. на 03.12.2022 г.

МЕТЕОРОЛОГИЧНА ОБСТАНОВКА: Температурите са в интервала от -4 °С до +9°С. Времето над страната е облачно. Слаб вятър духа...

Румен Радев: Вместо европейска солидарност, България получава цинизъм!

Президентът Румен Радев разкритикува думите на премиера на Нидерландия Марк Рюте, който разкритикува България, че всеки може да...

Какво да гледаме в HBO max през декември

Сред акцентите в празничния месец са блокбастърът Морбиус с Джаред Лето и филм-изненада, който ще бъде наличен на 16 декември....

„Брансън“ дебютира днес в HBO max

„Брансън“ - документалната поредица за световноизвестния предприемач дебютира в HBO Max „Винаги съм вярвал, че животът ти не е пропилян,...