fbpx
More

  Синдикат “Образование”: Родителите да тестват децата си вкъщи

  Учителите, които отказват да участват в тестовете да не бъдат наказвани, настояват от профсъюза

  Служебният здравен министър д-р Стойчо Кацаров, незабавно да промени своята заповед за мястото на правене на тестовете на учениците в начален етап. За това настояват в Национална позиция от Синдикат “Образование” към КТ “Подкрепа”. От там искат да се даде възможност щадящите тестове да се извършват от родителите в домашни условия, придружени от декларация на родителя, че тестът е негативен.

  Като мотив за решението си от организацията посочват, че такава практика има в някои европейски страни, както и че обществото е разделено по темата, а също така и над 87% от учителите в начален етап не са готови да правят тестването. От Синдиката настояват да се промени и вида на теста, защото този не е подходящ за децата, тъй като изисква 30 минути преди изследването те да са гладни и жадни.

  В позицията, обявена след заседание на Националния съвет на Синдиката “Образование” към КТ “Подкрепа”, в който е взел участие и ресорният служебен министър акад. Николай Денков, се настоява участието в процесите на тестване на учениците в начален етап да се извършва само и единствено на доброволен принцип, при декларирано съгласие на педагогическите и непедагогическите специалисти в образователните институции.

  “Към учителите и служителите, които не желаят да се включват в процеса на тестване на ученици, да не се налага административен натиск, защото това ще доведе до организация на протестни и стачни действия от синдиката”, пише в позицията председателят на Синдиката д-р Юлиян Петров.

  От организацията искат още възстановяването на редовния учебен процес да се случи, след като са изпълнени всички условия в заповедта на министъра на образованието и науката акад. Николай Денков, и това в никакъв случай да не се обвързва задължително с датата 10 ноември 2021 г.

  От учителския синдикат заплашиха, че при липса на реакция от Министерство на здравеопазването ще поискат оставката на министъра на здравеопазването – д-р Стойчо Кацаров и на премиера на служебното правителство Стефан Янев.