fbpx
15.8 C
София
5 юли 2022 | вторник | 07:43

Симеон Дянков: Инфлацията у нас е над средната за ЕС

Влизането в Еврозоната ще се забави, кабинетът закъсня с промени, посочи бившият финансов министър

- РЕКЛАМА -spot_imgspot_img
- РЕКЛАМА -spot_imgspot_img

„Трябва да влезем в Еврозоната, но това вече няма как да стане, защото правителството закъсня с някои от правните промени, които са необходими. А и нашата инфлация е над тази от Маастрихтските условия. Януари 2024 г. България няма да може да влезе в Еврозоната. Да се надяваме, че можем да влезем по-късно през 2024 или в началото на 2025 г.”

Това заяви в ефира на NOVA бившият финансов министър Симеон Дянков.

По думите му инфлацията у нас е над средната за ЕС.

„За съжаление ние няма да влезем през януари 2024 г. Трябва да сме реалисти. А това е добре за нас, защото автоматично означава, че лихвите по кредитите, и за домакинствата, и за бизнеса – ще се намалят”, заяви Дянков.

Той коментира и исканото увеличение на парното от топлофикациите.

 „Възможно и напълно вероятно е рекордно повишение на цените на топлата вода и парното. Това е резултат от мораториума, който според мен беше напълно грешен. Сега се получава така, ч епросто се забави процеса. И когато инфлацията в други държави започва да намалява малко – в България обратно – този процес ще увеличава инфлацията и в следващите месеци”.

- РЕКЛАМА -spot_imgspot_img
Мариана Климентиева
Мариана Климентиеваhttp://www.newsone.bg
Мариана Климентиева е журналист на информационния сайт newsOne.bg. Всеки ден тя ще ви информира за най-важните и любопитни обществени теми, новини от икономиката, земеделието, технологиите и светските новини. Мариана е редактор с над 18-годишен опит в печатните издания и онлайн издания и е и магистър по "Журналистика " от Софийския университет "Св. Климент Охридски" .
Последни новини
- РЕКЛАМА -spot_img
Подобни новини
- РЕКЛАМА -spot_img

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here