fbpx
More

  „Сиела Норма“: Новите машини за гласуване са всъщност старите устройства

  Това е фалшива новина, заяви още Веселин Тодоров

  “Няма нови машини, това е фалшива новина. Тези 199 са същите, които бяха коментирани като 150, пристигнали на летище София. Към тях се добавят 36, пристигнали 10-ина дни по-рано. Още 13 са останали от пролетта”. Това заяви пред Nova Веселин Тодоров, изпълнителен директор на “Сиела Норма”.

  Коментарът му е във връзка с информацията за устройства, които не са предназначени за изборите в неделя, а се намират в склад на фирмата доставчик.

  Бойко Рашков разпореди незабавна проверка на машините за гласуване | NewsONE

  Тодоров подчерта, че общо 427 са машините, които ще се ползват за резервни части за устройствата, с които ще се гласува в неделя. Именно тези машини са извън склада на ЦИК.

  “Обработили сме около 5000-6000 машини, като 150 имат нужда от ремонт. Ето защо ни трябват около 400 резервни”, поясни Тодоров.

  По думите му още от началото на февруари “Сиела Норма” е поддържала такива наличности, но ЦИК не са искали справка за тях.

  снимка: NewsOne

  “През пролетта допълнителните машини бяха 400, а устройствата, предвидени за изборите – 10 000”, сподели той.

  Тодоров разкри, че тъй като от “Сиела Норма” осигуряват гаранционна поддръжка и на машините, продадени от “Информационно обслужване” на ЦИК, през лятото са увеличили наличността на устройствата за резервни части.

  “Количествата са задължителни, ако ги нямахме, някой трябваше да ни санкционира”, коментира изпълнителният директор.