fbpx
17.7 C
София
13 август 2022 | събота | 06:30

Си Цзинпин предупреди Джо Байдън, да не си играе с огъня по повод Тайван

От своя страна Джо Байън е заявил, че Вашингтон не подкрепя "независимостта" ѝ

- РЕКЛАМА -spot_img
- РЕКЛАМА -spot_img

Китайският лидер Си Цзинпин каза на президента на Съединените щати Джо Байдън, че е изключително важно и двете страни да спазват “принципа на един Китай” и да приложат трите китайско-американски съвместни комюникета по въпроса за Тайван. Той предупреди своя колега, че “тези, които си играят с огъня, ще изгорят”, съобщава Ройтерс.

По време на продължилия над два часа телефонен разговори между двамата лидери Си Цзинпин е подчертал, че страната му категорично се противопоставя на “независимостта на Тайван”. Според китайските държавни медии Джо Байдън е заявил, че неговата страна “се надява да поддържа диалог” чрез взаимно разбирателство, подчертавайки, че Вашингтон не подкрепя “независимостта” на Тайван.

Пекин направи ескалиращи предупреждения за последиците, ако говорителят на Камарата на представителите на САЩ – Нанси Пелоси посети Тайван, ход, който би представлявал демонстрация на подкрепа на Съединените щати за острова.

По информация на Белия дом, президентът Джо Байдън е казал на Си Цзинпин, че политиката на САЩ по отношение на Тайван не се е променила и че Вашингтон категорично се противопоставя на едностранните усилия за промяна на статуквото.

- РЕКЛАМА -spot_img
Иван Петрински
Иван Петринскиhttp://www.newsone.bg
Иван Петрински е журналист с дългогодишен опит като редактор и автор и основател на печатни и електронни медии. Дългогодишен кореспондент и коментатор по темата за гръцката криза за български телевизии и радиостанции. Създател, главен редактор и автор в медии за българите в чужбина. Участник в множество международни медийни срещи. Човек с голям опит в комуникацията с българската диаспора и проблемите, свързани с битието на нашите сънародници зад граница.
Последни новини
- РЕКЛАМА -spot_img
Подобни новини
- РЕКЛАМА -spot_img