28.11.2022 | понеделник | 04:20

Швейцария праща на съд Сеп Блатер и Мишел Платини

Публикувано:

Сподели поста:

Швейцарската прокуратура повдигна обвинение на Сеп Блатер и Мишел Платини за измама.

Разследването, което се води вече шест години срещу бившия президент на ФИФА Блатер и бившия шеф на УЕФА Платини, е предизвикано от нерегламентирано плащане на 2 милиона швейцарски франка от ФИФА към Платини за консултантски услуги в началото на 2011 година.

Въпросният превод е и една от причините за проблемите на бившите футболни шефове както във ФИФА и УЕФА, така и с правосъдието. Те бяха принудени да напуснат всички постове, а ФИФА, централата на която е в алпийската страна, ги съди отделно. Имат и забрани да заемат ръководни длъжности в най-популярния спорт.

Според обвинението в Швейцария хонорарът е „ощетил активите на ФИФА“, а бившият капитан на Франция е „забогатял незаконно“.

И двамата отричат действия извън закона. Хонорарът бил изплатен заради това, че Платини експертно консултирал Блатер в периода 1998-2002 г. Те обаче не са имали валиден контракт, а само устна договорка.

Бившите футболни шефове са обвинени в „нелоялно управление“, „злоупотреба с доверие“, „фалшиви документи“.

85-годишният Блатер и 66-годишният Платини ще бъдат изправени пред наказателния съд в Белинзона в близките месеци.

Георги Донков
Георги Донковhttp://www.newsone.bg
От близо 30 години Георги Донков работи като журналист. Практикувал е професията в почти всички видове медии, в различни точки на света. Макар че най-дълго е работил в телевизията, голямата му любов си остава радиото, а последната му страст са онлайн медиите.
София
снеговалеж
1.2 ° C
2.1 °
0.7 °
93 %
1.5kmh
100 %
пн
3 °
вт
4 °
ср
5 °
чт
5 °
пт
4 °

Прочети още

Информация за състоянието на републиканските пътища към 17:30 ч. на 27.11.2022 г.

МЕТЕОРОЛОГИЧНА ОБСТАНОВКА: Температурите са в интервала от -4 °С до +13 °С. Времето над страната е предимно облачно. Слаб...

Cъвет на президентите на BusinessEurope

Cъвет на президентите на BusinessEurope

Весела Лечева ще участва в Съвета по образование, младеж, култура и спорт в Брюксел

Министърът на младежта и спорта Весела Лечева и заместник-министър Петър Бучков отпътуваха за Брюксел днес, където утре и...

Литературният феномен „Ордеса“ е вече на български

Разтърсващ и дълбок, романът е посветен на любовта, загубата и паметта Познат на българската публика със своята поезия, забележителният...