4.9 C
София
събота | 04.12.2021 | 13:20:42
4.9 C
София
събота | 04.12.2021 | 13:20:42

Швеция избра първата жена премиер в историята си

- РЕКЛАМА -spot_img
- Реклама -spot_imgspot_img

Шведският парламент избра днес Магдалена Андершон за първата жена премиер в историята на страната, предаде “Асошиейтед прес”, цитирана от БТА. Досега тя беше финансов министър, а наскоро стана лидер на Шведската социалдемократическа партия (ШСДП).

Андершон беше избрана да замени Стефан Льовен като лидер на партията и премиер – длъжности, от които той се оттегли по-рано тази година.

Събитието е вододелно за Швеция, която от десетилетия е смятана за една от най-прогресивните страни в Европа що се отнася до междуполовите отношения, но все още не беше имала жена за министър-председател, отбелязва “Асошиейтед прес”.

Правителството на Льовен се самоопределяше като феминистко и поставяше равноправието между мъжете и жените в основата на вътрешнополитическата и международната си дейност.

В реч пред парламента независимият депутат Амине Какабаве, която подкрепи Андершон, изтъкна, че тази година Швеция отбелязва 100 години от решението да въведе всеобщи и равни избирателни права.

“Ако на жените се позволява само да гласуват, но никога те самите да не бъдат избирани на най-високия пост, демокрацията не е пълна”, каза Какабаве, която по произход е иранска кюрдка. Тя добави, че в избирането на Магладена Андершон за премиер “има нещо символно.”

За кандидатурата на Андершон гласуваха 117 от депутатите в Риксдага – 349-членния еднокамарен парламент. 174 бяха против, 57 се въздържаха, а един народен представител отсъстваше от залата.

В Швеция по конституция министър-председателите може да бъдат назначавани и да управляват, стига против тях да не е абсолютно мнозинство от най-малко 175 депутати.

- Реклама -spot_imgspot_img
Георги Донковhttp://www.newsone.bg
От близо 30 години Георги Донков работи като журналист. Практикувал е професията в почти всички видове медии, в различни точки на света. Макар че най-дълго е работил в телевизията, голямата му любов си остава радиото, а последната му страст са онлайн медиите.
Последни новини
- Реклама -spot_img
Още новини
- Реклама -spot_img

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук