27.01.2023 | петък | 06:50

Шишков: В диалог с общините ще предложим нов закон за ВиК за да стартираме милиардни инвестиции в сектора от средата на годината

Публикувано:

Сподели поста:

Нова работна група с представители на общините ще предложи промени в проекта на Закон за водите. Законопроектът бе изработен от експерти на Министерството на регионалното развитие и благоустройството и  публикуван за обществено обсъждане през месец декември м.г. Някои от текстовете обаче получиха остро несъгласие от страна на местните власти. 

За това се договориха на работна среща днес министърът на регионалното развитие и благоустройството арх. Иван Шишков и представители на Националното сдружение на общините в Република България (НСОРБ). В срещата участие взеха и зам.-министър Николай Шушков, изпълнителният директор на „Български ВиК холдинг“ ЕАД Ирена Георгиева, директорът на дирекция ВиК инж. Иванка Виденова, кметове на общини и др. Целта е в дух на диалог и партньорство да се намери решение на спорните точки. 

Министър Шишков отбеляза, че приемането на Закон за ВиК, включващ пакет от реформи в сектора, е залегнало в Плана за възстановяване и устойчивост, за да получи страната ни инвестиции от близо 400 млн. лв. в подобряване на ВиК инфраструктурата. Законът е ключ и Програма „Околна среда“ 2021-2027 г., по която ще получим милиарди левове за обновяване на мрежите в.

„В много населени места има сериозни проблеми с водоснабдяването. Кметовете искат помощ от държавата, защото не могат да се справят сами. Това обаче е работа на парче, която не решава генерално проблема с остарялата водопроводна мрежа, която е в тежко състояние. Ако не се възползваме от безвъзмездните европейки средства, а разчитаме само на средствата от държавния бюджет, проблемите ще се задълбочават“, заяви арх. Шишков.

Той допълни, че ако се подходи чисто икономически към решаване на проблема цената на водата също ще стане непосилна за хората.

„Трябва ни ясна философия как искаме да се развива отрасъл ВиК, на която да стъпи и закона. Тя трябва да гарантира и ролята на държавната политика в сектора, защото общините няма да могат да се справят сами с тежкия проблем. Ако ВиК дружествата трябва да платят цялата нужна инфраструктура, цената на водата ще стане много висока“, отбеляза още регионалният министър.

Той напомни на кметовете, че има общини, които са природно богати с водоизточници, от които водата стига до хората по гравитачен път, но и такива с големи проблеми с доставката на вода.

„Не забравяйте, че в даден момент всяка община може да изпадне в криза с водата и пак ще търси помощта на държавата. Така страдат община, ВиК и гражданите. Консолидацията не е мръсна дума, така държавата ще може да помогне повече, отколкото да пречи“, каза още арх. Иван Шишков и подчерта, че затова е важно системата да работи еднакво добре за всички, а не природните ресурси на едно населено място да са пречка за друго. 

В новата работна група ще бъде излъчена представителна извадка от различни общини, като по препоръка на министър Шишков ще има такива от консолидирани и неконсолидирани ВиК територии, общини с проблеми и без проблеми с водоснабдяването, малки и големи администрации. Групата ще направи задълбочен анализ и предложения за промени в кратък срок. Целта е настоящето или следващото народно събрание, ако не се сформира редовно правителство, да приеме закона до средата на годината, когато е крайният срок за стартиране на програмите за ремонт и модернизация на ВиК мрежите.

Новините от България

Следете новините от всяка община в България в национална информационна медия "България1".

meteoONE

София
слаб снеговалеж
-0.8 ° C
-0.4 °
-1.2 °
96 %
1.5kmh
100 %
пт
1 °
сб
1 °
нд
1 °
пн
2 °
вт
1 °
newsONE Newsroom
newsONE Newsroomhttp://www.newsone.bg
Информационна агенция newsONE.bg е безпристрастна и следва световните практики за обективна журналистика, без да се влияе от политически и икономически интереси. Основната мисия на агенцията е да стане основен и предпочитан източник на навременна, проверена, полезна и детайлна информация за новините от цялата страна. Основана през 2021-а година, newsONE бързо се наложи като един от предпочитаните източници на точна, навременна и безпристрастна информация. newsONE e единствената информационна агенция в България, която има и собствен денонощен новинарски канал, който се излъчва по кабел и сателит на територията на България и Европа. newsONE e първата информационна агенция в страната, която изгражда регионални центрове в 10 града.
София
облачно
-0.8 ° C
0 °
-1.2 °
96 %
0kmh
100 %
пт
1 °
сб
1 °
нд
1 °
пн
2 °
вт
2 °

Прочети още

Оригиналният HBO драматичен сериал „Наследници“ се завръща с четвърти сезон на 27 март

Създаден от Джеси Армстронг, четвъртият сезон на наградения с Emmy® оригинален драматичен сериал на HBO Наследници дебютира в...

Костадин Костадинов: ДБ и ПП саботираха съдебната реформа

Костадин Костадинов: ДБ и ПП саботираха съдебната реформа #саботаж #НПК #съдебна #реформа #разследване #ПП #ДБ #заседание #Възраждане #ИванГешев

Информация за състоянието на републиканските пътища към 17:30 ч. на 26.01.2023 г.

МЕТЕОРОЛОГИЧНА ОБСТАНОВКА: Температурите са в интервала от -5 С до +9°С. Времето над страната е облачно. Слаб вятър духа в областите:...

Георги Първанов: Ние от коалиция „Левицата“ получаваме зелена улица и ставаме алтернативата

Ние от коалиция „Левицата“ получаваме зелена улица и ставаме алтернативата. Особено на фона на безпринципния изблик на любов...