7.12.2022 | сряда | 14:36

Шишков: От днес стартираме съвместната работа по завършването на втория етап на интерконектора

Публикувано:

Сподели поста:

На среща следващия четвъртък ще бъде набелязан график за довършване на оставащите за изпълнение етапи от строителството на  обекта.

Във всеки един от оставащите за довършване етапи от изграждането на Междусистемната газова връзка Гърция – България има някакъв напредък. Най-важни са противоерозионните мерки. Те пазят природата, но и съоръжението. Това каза министърът на регионалното развитие и благоустройството арх. Иван Шишков пред медии след днешната среща с участниците в строителството на интерконектора.

Снимка: МРРБ

След като въведохме в експлоатация само първия етап от обекта и той работи, останаха други три етапа. Днес със строителя се договорихме за изработване на график кога и как те ще бъдат завършени. Той ще бъде набелязан на среща следващия четвъртък. На срещата искахме да покажем, че държавата държи да го завърши. Когато има воля от всички страни и от страна на държавата тя е изключително силна, мисля, че строителите ще бъдат мобилизирани и достатъчно бързо ще могат да довършат остатъка от строежа. За да върви добре строителството, е необходимо да има ясен план за него, каза още министърът. 

В напреднала фаза е изпълнението на резервен оптичен кабел. Имаме уверението, че в началото на следващата година ще може да бъде въведен в експлоатация, информира арх. Шишков.

По-задълбочен анализ ще бъде направен на предвидените за изпълнение антиерозионни мерки. Ще искам много ясен график за тях, както и за пътя, който свързва с близкото село при Стара Загора при съоръжението. Там има проблем с кадастъра и подробния устройствен план. Излязъл е извън трасето и трябва да решим как да го завършим. Разбрахме се следващия четвъртък изпълнителят да представи геодезическо заснемане. Въз основа на него ще вземем решение как да излезем от ситуацията, каза още регионалният министър.

Обектът работи, но строежът не е завършен. Всичко, което държавата е започнала, трябва да бъде завършено до край, категоричен бе министър Шиков. От днес стартираме втори етап на съвместната работа, с която да го довършим, допълни той. 

Както през месец август обещахме, че ще завършим първия етап и пуснахме газовата връзка в експлоатация, така сега очаквам за няколко месеца, ако може, да завършим целия строителен обект. Съвместно с инвеститора и строителя показахме, че когато се мобилизираме всички, можем да го завършим и всички са доволни от общата ни работа. Сега можем да си позволим да го направим така, както климатично времето позволява. 

Снимка: МРРБ

Изпълнителният директор на ICGB Теодора Георгиева благодари на министър Шишков за завършването на първия етап на обекта. Тя потвърди, че на предстоящата среща ще бъдат уточнени сроковете за изпълнение на оставащите за довършване етапи и посочи, че не очаква те да бъдат далечни дати. Георгиева допълни, че в повече детайли ще трябва да се влезе по отношение изпълнението на антиерозионните мерки. Ще следим те да бъдат изпълнени съгласно техническия проект и са предмет на одобрение и на Басейнова дирекция към Министерството на околната среда и водите, каза тя.

Преносът на газ не е застрашен заради предстоящото довършване на резервния оптичен кабел, каза арх. Шишков. Регионалният министър отбеляза, че съоръжението функционира и без него в момента, но той е заложен в проекта, защото е въпрос на по-голяма сигурност. Държим да бъде изпълнен целият проект. И в най-малките детайли има смисъл, така че строителят ще ги изпълни, категоричен бе той.

Противоерозионните мерки се правят в участъци, където газопроводът минава през реки и където има намеса в природата, за да няма ерозия. Пазим природата, но пазим и самото съоръжение, каза още министър Шишков в отговор на въпрос.

Мерките включват реабилитация на реки и укрепване на склонове. Тези дейности са на общо 151 километра, допълни Теодора Георгиева.

В срещата днес участваха още Антонис Митзалис – собственик на гръцката строителна филма АВАКС, която е изпълнител на обекта, Теодора Георгиева и Георгиос Сатлас – изпълнителни директори на независимия преносен оператор ICGB. От страна на МРРБ се включиха и началникът на кабинета на министъра Юлия Ивкова и началникът на ДНСК Деляна Панайотова.

newsONE Newsroom
newsONE Newsroomhttp://www.newsone.bg
Информационна агенция newsONE.bg е безпристрастна и следва световните практики за обективна журналистика, без да се влияе от политически и икономически интереси. Основната мисия на агенцията е да стане основен и предпочитан източник на навременна, проверена, полезна и детайлна информация за новините от цялата страна. Основана през 2021-а година, newsONE бързо се наложи като един от предпочитаните източници на точна, навременна и безпристрастна информация. newsONE e единствената информационна агенция в България, която има и собствен денонощен новинарски канал, който се излъчва по кабел и сателит на територията на България и Европа. newsONE e първата информационна агенция в страната, която изгражда регионални центрове в 10 града.
София
разкъсана облачност
8.8 ° C
11.1 °
7.8 °
75 %
1kmh
40 %
ср
9 °
чт
10 °
пт
11 °
сб
14 °
нд
11 °

Прочети още

Николай Шушков е назначен за заместник-министър на регионалното развитие и благоустройството

Със заповед на министър-председателя Гълъб Донев за заместник-министър на регионалното развитие и благоустройството е назначен Николай Шушков. До...

„МФГ Инвест“ ЕАД предизвика интерес за над 4 млн. лв. на борсата

Инвестиционната компания „МФГ Инвест“ ЕАД проведе успешен аукцион за първично публично предлагане на сегмента BEAM на Българска фондова...

Ръководството на ММС представи новата програма за олимпийска подготовка

Министърът на младежта и спорта Весела Лечева, заместник-министър Петър Георгиев и съветникът в политическия кабинет Георги Александров представиха...

Иван Ченчев: Правителството на Радев започна орязване на социални придобивки

Президентът изтегли специалните сили от границата “Ние от БСП казваме, че е цинично онова, което се случи по отношение...