27.01.2023 | петък | 00:19

Шишков: Докато съм регионален министър ще помагам на София, целта на проверките е да помогнем на жителите на града

Публикувано:

Сподели поста:

„Целта на проверките в София е да помогнем на софиянци, а не на политиците. Ще работим заедно със Столична община, за да може да бъдат завършени ремонтите в центъра, при това качествено и столицата да си получи парите.“

Това коментира министърът на регионалното развитие и благоустройството арх. Иван Шишков в студиото на предаването „На фокус“ с Лора Крумова по Нова телевизия.

„Като направим проверка и ако се окаже че има проблем, Столична община ще има време да коригира грешките и така да не загуби европейското финансиране“, подчерта министърът. След коментар на водещата, че кметът Йорданка Фандъкова няма да се кандидатира за нов мандат, министър Шишков припомни, че точно в студиото на Нова тв той е предупредил, че е важно тези ремонти да приключат преди местните избори, за да не останат за следващия кмет. Ако това се случи, то може да се сравни с бомба, която ще избухне със страшна сила. 

„Бил съм на много проверки, това не ми е първата“, каза още Шишков и допълни, че по този начин сам наблюдава процесите и лично се запознава с проблемите, за да се вземат бързи и ясни решения.

Пред Нова телевизия регионалният министър информира и за проверката на втори и трети лотове на магистрала „Тракия“, извършена от МВР, при която се оказа, че липсват по около 3 см от асфалта. 

„Проверката установи, че липсват между дванайсет и седемнайсет процента от земната основа на магистрала „Тракия”, като по-лошо е положението на трети лот – там липсват по-големи сегменти“, каза Шишков. По думите му по проект асфалтът трябва да е 220 мм – трите пласта на настилката, а се оказало, че е между 185 и 190 мм. И въпреки, че двата участъка струват на данъкоплатците по 133 млн. лева сега отново трябва вероятно ще трябва да се прави основен ремонт и на двата лота.

Министърът уточни още, че е бил проверен трети лот, заради видимо лошото му състояние и за да се направи анализ какъв ремонт е необходим там. 

В интервюто архитект Шишков коментира и казуса с винетките за жителите на село Пролеша, община Божурище. По думите му и рамката, и камерите в този участък имат разрешение за строеж. Той обясни, че вече е провел няколко разговора с председателя на Комисията по регионална политика, благоустройство и местно самоуправление в Народното събрание да бъдат направени изменения в Закона за пътищата, така че да не се плащат повече от три глоби в рамките на година.

Пред зрителите архитект Шишков изказа притеснения, че депутатите все още не искат да разгледат предложените от МРРБ нормативни текстове за т.нар. „търпимост“ на незаконните обекти. Защото, по думите му, има 95 пътя констатирани като незаконно строителство. „Единственият изход е да се узаконят и да се плати на строителите след проверка, работили по обектите. За да може държавата да тръгне в един законов ред и да върви напред“, категоричен бе Шишков.

Новините от България

Следете новините от всяка община в България в национална информационна медия "България1".

meteoONE

София
силен снеговалеж
-0.8 ° C
-0.4 °
-1.2 °
96 %
3.1kmh
100 %
чт
-0 °
пт
1 °
сб
1 °
нд
1 °
пн
1 °
newsONE Newsroom
newsONE Newsroomhttp://www.newsone.bg
Информационна агенция newsONE.bg е безпристрастна и следва световните практики за обективна журналистика, без да се влияе от политически и икономически интереси. Основната мисия на агенцията е да стане основен и предпочитан източник на навременна, проверена, полезна и детайлна информация за новините от цялата страна. Основана през 2021-а година, newsONE бързо се наложи като един от предпочитаните източници на точна, навременна и безпристрастна информация. newsONE e единствената информационна агенция в България, която има и собствен денонощен новинарски канал, който се излъчва по кабел и сателит на територията на България и Европа. newsONE e първата информационна агенция в страната, която изгражда регионални центрове в 10 града.
София
силен снеговалеж
-0.8 ° C
-0.4 °
-1.2 °
96 %
3.1kmh
100 %
чт
-0 °
пт
1 °
сб
1 °
нд
1 °
пн
1 °

Прочети още

Оригиналният HBO драматичен сериал „Наследници“ се завръща с четвърти сезон на 27 март

Създаден от Джеси Армстронг, четвъртият сезон на наградения с Emmy® оригинален драматичен сериал на HBO Наследници дебютира в...

Костадин Костадинов: ДБ и ПП саботираха съдебната реформа

Костадин Костадинов: ДБ и ПП саботираха съдебната реформа #саботаж #НПК #съдебна #реформа #разследване #ПП #ДБ #заседание #Възраждане #ИванГешев

Информация за състоянието на републиканските пътища към 17:30 ч. на 26.01.2023 г.

МЕТЕОРОЛОГИЧНА ОБСТАНОВКА: Температурите са в интервала от -5 С до +9°С. Времето над страната е облачно. Слаб вятър духа в областите:...

Георги Първанов: Ние от коалиция „Левицата“ получаваме зелена улица и ставаме алтернативата

Ние от коалиция „Левицата“ получаваме зелена улица и ставаме алтернативата. Особено на фона на безпринципния изблик на любов...