fbpx
18.8 C
София
20 август 2022 | събота | 03:59

Шефът на КЕВР: Обмислям дали да не обявя гладна стачка

- РЕКЛАМА -spot_img
- РЕКЛАМА -spot_img

Не КЕВР е причина за проблемите в енергетиката. КЕВР е институцията, която дисциплинира целия сектор. Цените идват от общоевропейския енергиен пазар. Това трябваше хората, които заемат високи позиции, да го обяснят. Минава ми през ума да обявя гладна стачка докато не ми намерят наследник. Това заяви пред БНР доц. Иван Иванов, председател на Комисията за енергийно и водно регулиране.

“Абсурдно е твърдението, което беше отправено към КЕВР от премиера Кирил Петков и политици от управляващото мнозинство. Такова твърдение никога не е отправяно досега в продължение на 22 години. Това означава две неща – или много ниско ниво на информираност, което не може да бъде оправдание за българския премиер, или високо ниво на некомпетентност и непознаване на материята. Обвиненията, които бяха отправени към Комисията, са до такава степен неоснователни, че в първия момент се стъписах, затова изчаках няколко седмици, преди да отговоря в медиите”, каза още Иванов и съобщи, че Европейската комисия е информирана за това от неправителствени организации, свързани с българската енергетика.

Той обясни, че ценовите решения на регулатора се вземат по строго определен график за заседанията.

“От две години насам, след подписване на анекс 13 между “Булгаргаз” и “Газпром експорт”, всеки месец цената на газа се актуализира – в съответствие с цената на газовите хъбове в Европа и частично на цените на природния газ, на суровия петрол и неговите деривати. Ние се събираме на заседание на всяко първо число от месеца, за да може до края му тази цена да бъде официализирана и валидна”, каза още Иванов.

Той подчерта, че КЕВР функционира независимо от изпълнителната власт и изказването на премиера Петков е в грубо нарушение на този принцип на независимост, съобщава БГНЕС.

“Премиерът трябва да спазва закона и да уважава независимостта на регулатора, а не да смята, че КЕВР трябва да съгласува предварително решенията си с правителството. Това не е правено, откакто аз съм председател на КЕВР. Най-голямото постижение на този екип на КЕВР е независимостта, която беше отстоявана през целия този период, и която сега брутално ръководителите на правителството се стремят да смачкат. Очаквам писмо от ЕК, в което те да коментират тези действия на премиера и на част от политиците в България, защото това е връщане назад”, поясни още Иван Иванов

- РЕКЛАМА -spot_img
Георги Донков
Георги Донковhttp://www.newsone.bg
От близо 30 години Георги Донков работи като журналист. Практикувал е професията в почти всички видове медии, в различни точки на света. Макар че най-дълго е работил в телевизията, голямата му любов си остава радиото, а последната му страст са онлайн медиите.
Последни новини
- РЕКЛАМА -spot_img
Подобни новини
- РЕКЛАМА -spot_img