fbpx
20.2 C
София
19 август 2022 | петък | 05:47

Сертификатът за антитела е за три групи хора

Документът влиза в сила от 11 ноември

- РЕКЛАМА -spot_img
- РЕКЛАМА -spot_img

“Зеленият” сертификат, издаден заради наличие на антитела ще важи за три групи хора, обяви вирусологът проф. Радка Аргирова.

  • В първата влизат хора, които са си купили от аптеката антитегенен тест, направили са го вкъщи, той е бил положителен и като съзнателни граждани, те са се изолирали, прекарали са вируса и когато им се измерят антителата, се вижда, че са имали среща с вируса.
  • Другите хора са тези, които са били в тежко състояние, веднага са приети болница, лекувани са и по тази причина не са влезли в националната система с тест, а са преболедували сериозно и си имат антитела.
  • В третата група са тези, които са изкарали инфекцията “на крак” – тяхната среща с вируса е протекла без симптоми, но също имат антитела.

Документът ще важи 3 месеца

“Науката показва, че е възможно за три месеца да има изменение в антителата, затова след 90 дни ще трябва отново да се тестват”, обясни проф. Аргирова.

Относно видовете тестове за антитела, тя обясни, че съществува стандартна проба на СЗО, с която всички се сравняват.

“Ако стандартната проба е 100 единици, а тестът ви дава 10, вие ще трябва да умножите по 10 в случая, ако тестът ви дава 1,5 ще умножите по толкова, доколкото стане 100. В България е прието единицата за брой антитела да бъде 150”, допълни проф. Аргирова пред БНТ.

По думите ѝ такъв вид “зелен” сертификат вече се издава в Австрия, предстои да се въведе и в Швейцария.

Това е страшно важно за здравните заведения, където голяма част от персонала преболедува коронавирусната инфекция, но няма сертификат, обясни проф. Аргирова.

Тя коментира и въпроса за прилагането на трета доза ваксина, което е официално разрешено за препаратите на “Пфайзер” и “Модерна”, като за първия вид се прилага половин трета доза, а при “Модерна” – цяла.

“Може да се приложи трета доза дори, ако сте ваксинирани с “Астра Зенека”. Всички ваксини помагат на всички вирусни варианти – не се съмнявайте в това”, уточни вирусологът.

Проф. Аргирова призна, че е възможно е да възникне нов вариант на Ковид-19.

“Никак не ми се иска това да се случва, засега сме с Делта и Делта плюс, непрекъснато се секвенират проби”, допълни вирусологът.

Сертификатът за наличие на антитела влиза в сила от утре, 11 ноември.

- РЕКЛАМА -spot_img
Георги Донков
Георги Донковhttp://www.newsone.bg
От близо 30 години Георги Донков работи като журналист. Практикувал е професията в почти всички видове медии, в различни точки на света. Макар че най-дълго е работил в телевизията, голямата му любов си остава радиото, а последната му страст са онлайн медиите.
Последни новини
- РЕКЛАМА -spot_img
Подобни новини
- РЕКЛАМА -spot_img