fbpx
18.8 C
София
20 август 2022 | събота | 06:47

Сергей Станишев: Коалиция не се прави, ако не се уважавате взаимно

Според него има риск България да остане на студено заради доставките на газ

- РЕКЛАМА -spot_img
- РЕКЛАМА -spot_img

Коалиция не се прави, ако не се уважавате взаимно, заяви лидерът на ПЕС Сергей Станишев. Той смята, че е липсвала базисна политическа и коалиционна култура.

“Тук опира и до такта на премиера и до това всяка партия да се чувства важна и зачетена. Когато разбираме от медиите, че лидери на партии не са си говорили с месеци, какво очакваме като резултат – ще се взриви”, коментира той.

Според него мандатът е бил предрешен като неуспешен. Той зави, че няма достатъчно зрялост от политиците, за да разберат, че преминаваме през такъв период, че действително е нужна достатъчно широка коалиция, която да решава проблемите на хората.

“Още повече, наблюдавам поведението на ПП. Те, като че ли, са убедени, че заради начина, по който беше свален председателят на парламента, много добре могат да разиграят предизборно темата на жертвата и да спечелят изборите”, коментира лидерът на ПЕС.

Станишев заяви, че правителството, което си е отишло, е имало заложени няколко изначални фундаментални дефекта. Той посочи, че в хода на преговорите, които са започнали “много красиво” се е стигнало до преговори само по темите, по които всички партии са били съгласни, а темите, по които са имали различия са се отхвърляли в бъдещето.

Политикът каза, че БСП са излезли от управлението със сериозни репутационни щети пред избирателите си и тежко разколебаване сред тях.

“БСП каза: “Бяхме против спирането на договора с “Газпром”. Това обаче се случи март, сега сме юли. Какво направи партията в правителството, за да се коригира това нещо? Нищо! От ПП налагаха политики, без да се съобразяват с чувствителността и мнението и на БСП, и на избирателите”, категоричен е Станишев.

В ефира на NOVA той заяви, че далеч преди да изтече срокът за плащането на газа в рубли, Асен Василев е обявил първи, че няма да подновим договора с “Газпром” и допълни, че когато предприемеш такова действие, трябва да си сигурен, че си осигурил алтернатива и приемлива цена. Според Станишев има риск България да остане на студено заради доставките на газ и подчерта, че политиците трябва да разберат и да осъществят диалог, по редица неща, които са национални.

Той добави още, че не подкрепя тезата, че държавният глава е бил част от групата, свалила кабинета “Петков”. Според него правителството само се е свалило заради липсата на разбирателство, диалог, уважение и ясна посока. 

- РЕКЛАМА -spot_img
София-Никол Николова
София-Никол Николоваhttp://www.newsone.bg
София-Никол Николова има опит като репортер в информационна агенция. Работила е и в сферата на рекламата. Обучава се в бакалавърска програма “Връзки с общественноста” на СУ „Св. Климент Охридски“. Обича да пътува и се занимава със спортно катерене.
Последни новини
- РЕКЛАМА -spot_img
Подобни новини
- РЕКЛАМА -spot_img