fbpx
18.8 C
София
20 август 2022 | събота | 04:28

Москва ухажва африканските страни (ВИДЕО)

Русия се стреми да намали ефекта от европейските санкции чрез опити за сближаване с Африка

- РЕКЛАМА -spot_img
- РЕКЛАМА -spot_img

Руският министър на външните работи Сергей Лавров активно обикаля Африка в опит да намали ефекта от санкциите на Запада, заради нахлуването на Русия в Украйна, като днес посети Конго, информират световните агенции.

“Днес обсъдихме конкретни начини, които позволяват в отношенията между Русия и Република Конго да се избегнат изкуствено създадени пречки и да се направи всичко възможно нашите търговско-икономически и инвестиционни отношения да не зависят от хаоса, който Западът организира в световната икономика”,твърди Лавров.

Срещата между руския външен министър и президента на африканската страна Денис Сасу Нгесо се проведе в резиденцията му в град Ойо, на 400 километра от столицата Бразавил.

Посещението е част от африканската обиколка на руския дипломат, целяща да засили връзките на Москва с континента. Африка отказва да се присъедини към санкциите, наложени на Русия от Запада, заради инвазията й в Украйна.

Лавров каза също, че двете страни са изразили интерес към засилване на сътрудничеството във военно-техническата област и към създаването на съвместна лаборатория за изучаване и предотвратяване на опасни заболявания.

Руският първи дипломат вече посети Египет, а след посещението си в Република Конго ще продължи обиколката си с Уганда и Етиопия.

Африканските страни са поле на конкуреция между Русия и Запада. Страните от южния континент не заемат карегорично страна по повод войната в Украйна. Много от тях внасят както зърно, така и голяма част от енергията си от Русия. В същото време купуват зърно и от Украйна, а имат и голяма полза от хуманитарните помощи от Запада и техните търговски връзки.

Очаква се тези дни и Европа да покаже интерес към континента в лицето на френския президент Еманюел Макрон. Планува се в близките дни той да посети Камерун, Бенин и Гвинея Бисау, а американският специален пратеник в Африка Майк Хамър ще се срещне с лидерите на Египет и Етиопия.

Местната преса цитира Лавров, според когото е похвално, че Африка се съпротивлява срещу, по думите му, опитите на Запада да наложи еднополюсен световен ред.

Тези две обиколки – на Сергей Лавров и Еманюел Макрон, са ярко доказателство за правотата на д-р Ангел Апостолов – гост в Коментарното студио на NewsONE TV. В своя коментар той подчерта, че Европа фатално пропуска да обръне внимание на Изтока и на глобалния ЮГ. За разлика от северноатлантическите партньори, Москва активизира опитите си да привлече на своя страна Китай и страните от африканския континент. Целият анализ на д-р Апостолов можете да проследите във видеото.

- РЕКЛАМА -spot_img
Росица Лаханова
Росица Лахановаhttp://www.newsone.bg
Росица Лаханова е родена в София. Завършва Журналистика и Българска филология със специалност “Езикознание” . Мечтае да се занимава със старобългарски език, но съдбата я изпраща в телевизията. Работи в сферата на електронните медии от 1999. Била е редактор, сценарист и водещ в сутрешен блок, съботно-неделни и нощни блокове в телевизиите НКТ “Евроком”-София, ББТ, “Диема”, “7 дни”, БНТ. От 1.6.2022 е член на екипа на NewsOne LIVE TV. Обича театъра, конния спорт и бързите коли. Любима книга - “Малкият принц”, верую : най-важните неща се виждат със сърцето.
Последни новини
- РЕКЛАМА -spot_img
Подобни новини
- РЕКЛАМА -spot_img