fbpx
16.7 C
София
четвъртък | 26.05.2022 | 04:48:24
четвъртък | 26.05.2022 | 04:48:24
16.7 C
София

Сергей Лавров: Повечето ключови партньори на Русия се съгласиха да плащат газа в рубли

По думите му предложената от Москва схема за разплащане не променя нищо за купувачите

- РЕКЛАМА -spot_img
- Реклама -spot_imgspot_img

Ключовите партньори, купуващи газ от Русия, преминаха на плащане на суровината в рубли. Това заяви руският външен министър Сергей Лавров в интервю за телевизионния канал “Ал Арабия”, цитиран от ТАСС.

“Повечето ключови партньори на Русия, купуващи газ, вече преминаха на този начин на плащане (в рубли)”, отбеляза ръководителят на руското външно министерство.

По думите му предложената от Москва схема за разплащане не променя нищо за купувачите.

“Ако те се отказват от схемите в рубли, то се получава така, че те не искат ние да получаваме пари за нашата стока. Това е техен избор”, каза ръководителят на руското външно министерство. “Ако Полша и България поставят идеологическите си амбиции над интересите на своите народи, над интересите на бюджета си, това е техен избор.”

По думите на Лавров се правят опити Молдова да бъде вкарана в НАТО, от което няма да спечели сигурността ѝ, predade BTA

“Те (молдовците) трябва да се безпокоят за бъдещето си, защото се опитват да ги вкарат в НАТО. Не смятам, че от това ще спечели сигурността на Молдова”, каза министърът. “Целите на специалната военна операция на Русия в Украйна бяха обявени. Те се изразяват в защита на гражданското население в Източна Украйна и да се следи за това от територията на Украйна да не произтичат никакви заплахи за това население, както и за Русия. Това е всичко.” Лавров заяви в друго интервю, този път за официалната китайска агенция Синхуа, че от 24 февруари в Русия са евакуирани над 1 милион души от Украйна, предаде Ройтерс.

Тези 1,02 млн. души включват 120 000 чужденци и хора, евакуирани от подкрепяните от Русия отцепили се райони на Украйна, така наречените Донецка и Луганска народна република, които Москва точно преди нахлуването си призна за независими.

По данни на ООН от началото на инвазията от Украйна са избягали над 5,4 млн. души. Лавров заяви в интервюто за Синхуа, което бе поместено на сайта на руското външно министерство, че 2,8 млн. души от Украйна са поискали да бъдат евакуирани в Русия.

Киев каза, че Москва е депортирала принудително хиляди хора на руска територия. Лавров заяви, че ако САЩ и НАТО “наистина” се интересуват от уреждането на украинската криза, трябва да спрат да пращат оръжие на Киев.

- Реклама -spot_imgspot_img
Мариана Климентиева
Мариана Климентиеваhttp://www.newsone.bg
Мариана Климентиева е журналист на информационния сайт newsOne.bg. Всеки ден тя ще ви информира за най-важните и любопитни обществени теми, новини от икономиката, земеделието, технологиите и светските новини. Мариана е редактор с над 18-годишен опит в печатните издания и онлайн издания и е и магистър по "Журналистика " от Софийския университет "Св. Климент Охридски" .
Последни новини
- Реклама -spot_img
Още новини
- Реклама -spot_img

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук