fbpx
27.8 C
София
9 август 2022 | вторник | 13:50

Сербезова за трагичния случай във Враца: Тръгва одит на всички спешни отделения

Министърът да здравеопазването излезе с официална позиция за поисканата й оставка от лидера на „Възраждане“

- РЕКЛАМА -spot_img
- РЕКЛАМА -spot_img

Министърът на здравеопазването Асена Сербезова излезе с официална позиция по повод поисканата й оставка от председателя на политическа партия „Възраждане“ Костадин Костадинов заради случая с починалата жена в Спешното отделение във Враца.

„На първо място, изказвам своите най-искрени съболезнования на близките на жената от врачанското с. Пудрия, починала в Спешното отделение на МБАЛ „Христо Ботев” – Враца. Недопустимо е бюрократични изисквания да отнемат шанса за живот в ситуация, в която всяка секунда е ценна. В системата на здравеопазването трябва да се допускат и задържат хора, които са не само ценни със своите знания и опит специалисти, но преди всичко са човеци – с хуманно отношение към страдащите“, се казва в официално писмо до медиите.

Сербезова е категорична, че каквито и протоколи да има, в болничните лечебни заведения работят хора и личностните качества на всеки един трябва да бъдат преценявани през призмата и на емпатията.

„Директорът на болницата във Враца д-р Керемидчиев ме уведоми, че е освободил служителката на регистратурата, която е била дежурна по време на трагичния случай. Не е достатъчно. Необходимо е да се направи проверка дали това поведение не се дължи на организационни пропуски. По тази причина бяха назначени незабавни проверки от страна на РЗИ Враца и Изпълнителна агенция  “Медицински надзор”, обяснява в писмото здравният министър.

Целта е да се установи има ли организационни пропуски, вкл. направено ли е обучение за необходимостта от различно поведение в зависимост от спешността на ситуациите. В тази връзка ще бъде извършен одит и на всички спешни звена на болниците в страната за спазването на въведените изисквания по стандарта за Спешна медицина.

Сербезова разпореди и преглед в спешен порядък на действащия стандарт, както и спазването на правилата за вътрешния ред и съответните протоколи за поведение.

„Целта е да се установи дали е необходима системна промяна, за да няма ситуации, при които пациенти, близки и ние като общество да се чувстваме безпомощни, защото бюрократични процедури са станали бариера пред противошоковата зала. За резултатите от тези проверки българските граждани ще бъдат информирани“, обясни здравният министър.

Сербезова коментира и поисканата й оставка.

„А сега за искането на оставката ми от лидера на политическа партия “Възраждане” като “морален акт”. Морален акт не е да предавам доверието, което ми е гласувано. Морален акт е да опитам с всичките си сили и възможности да се справя с  тежкото наследство, което заварих… Избирам да помагам дотогава, докато е необходимо“, каза министърът на здравеопазването в писмото до медиите.

- РЕКЛАМА -spot_img
Мариана Климентиева
Мариана Климентиеваhttp://www.newsone.bg
Мариана Климентиева е журналист на информационния сайт newsOne.bg. Всеки ден тя ще ви информира за най-важните и любопитни обществени теми, новини от икономиката, земеделието, технологиите и светските новини. Мариана е редактор с над 18-годишен опит в печатните издания и онлайн издания и е и магистър по "Журналистика " от Софийския университет "Св. Климент Охридски" .
Последни новини
- РЕКЛАМА -spot_img
Подобни новини
- РЕКЛАМА -spot_img

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here