fbpx
11.3 C
София
петък | 20.05.2022 | 01:21:58
петък | 20.05.2022 | 01:21:58
11.3 C
София

Сербезова: Медицинска сестра в университетска болница е получавала 10 хил. лв. заплата

Здравният министърът се обяви за повишаване на възнагражденията на медиците, като обаче увеличението влезе в основната заплата

- РЕКЛАМА -spot_img
- Реклама -spot_imgspot_img

Медицинска сестра в университетска болница е получавала 10 хил. лв. заплата, съобщи министърът на здравеопазването Асена Сербезова в ефира на Нова телевизия. Информацията е постъпила в резултат на проверки и вътрешен одит, добави тя.

Здравният министърът се обяви за повишаване на възнагражденията на медиците, като обаче увеличението трябва да влезе в основната заплата.

Всички ние искаме да има по-добро възнаграждение на медиците, но то трябва да влезе в основната заплата, а да не зависи от ръководството на болницата, каза министърът. Сербезова се обяви за повече пари срещу реформи и повече контрол.

В лечебни заведения за определен период от време са раздадени няколко десетки хиляди на конкретен човек, допълни министър проф. Асена Сербезова, но не назова конкретни имена на болници и лекари.

„Някои са маркетинг мениджъри, други са изпълнители на медицинска помощ”, категоричен е министърът на здравеопазването.

Сербезова уточни, че министърът на здравеопазването не вдига заплатите на медицинските специалисти. Министърът поясни как се формира заплата на медицинските специалисти в болниците – основна заплата, към която има допълнително възнаграждение за прослужено време, за нощен труд, както и всякакви други допълнителни възнаграждения, уговорени с нормативни актове. Към брутната работна заплата има и допълнително материално стимулиране, допълни Сербезова.

Министърът припомни, че 604 млн. лв. повече от Националната здравноосигурителна каса са договорени за увеличение на средствата по клиничните пътеки, което е 25 процента повече. Това е средно увеличение, коментира Сербезова. Тя подчерта обаче, че това върви със „запушване“ на пробойните, затова е нужно да има електронизация, за да има проследимост на процесите. В XXI век трябва да имаме бърз достъп до информация и с един “клик” да се генерират съответните справки, каза министърът. 

Попитана имат ли връзка разкритията с освобождаването на зам.-министър Георги Йорданов от БСП, който отговаряше за финансите, Сербезова каза, че „изключително важно е да има единство в работата на екипа и гледането в една посока”. Според Сербезова, когато министърът на здравеопазването, носи отговорност и управлява определени процеси, е нормално да направи съответните кадрови промени.

По темата за коронавируса министър Сербезова каза, че COVID-19 е тук, не си е отишъл, въпреки че десетки пъти е намаляла заболеваемостта. Здравният министър призова гражданите за бдителност и препоръча носенето на маски на местата, където се струпват хора. Това как ще се развие ковид, зависи от поведението на всеки от нас, посочи Сербезова. 

По отношение на поставянето на втора бустерна доза министърът каза, че трябва да се изчакат данните от проучванията, ефективността и препоръките на Европейската агенция по лекарствата. Ние сме в готовност, всеки ден получаваме данни за разпространението на вируса, каза Сербезова. Тя отбеляза, че очакванията са за по-спокойно лято, но различни експерти говорят, че ще има нова вълна през септември.

- Реклама -spot_imgspot_img
Лили Тошева
Лили Тошеваhttp://www.newsone.bg
Лили Тошева е журналист в информационния сайт newsONE.bg. Има дългогодишен опит в националните телевизии като репортер, редактор и продуцент. Участвала е в създаването и стартирането на новинарското съдържание на две телевизии. Опитът й в реализацията на национални проекти в неправителствения сектор, насочени към интеграцията на деца и младежи в неравностойно положение, приема като кауза, която по-късно й помага да прави новини в подкрепа на хората с увреждания. Вярва, че журналистиката трябва да помага на хората за решаването на проблемите им, тъй като електронните медии дават тази възможност, освен да информират. В newsOne.bg Лили Тошева ще Ви представя най- актуалното от деня в сферата на държавното управление, местната власт, образованието, социалната сфера, здравеопазването, иновациите, медиите и обществения живот. Фокусът й на работа ще е в създаването на „добри новини“, ще ви среща с личности, които са приели грижата за по-слабия като своя кауза. Лили Тошева ще ви запознае и с млади учени от водещите университети в България и Българската академия на науките, които работят по иновативни проекти в областта на медицината, физиката, химията, биотехнологиите и инженерните науки.
Последни новини
- Реклама -spot_img
Още новини
- Реклама -spot_img

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук