27.01.2023 | петък | 13:18

СЕМ по казуса “Труд”: Уреждането на договорните отношения не бива да застрашава свободата на словото

Публикувано:

Сподели поста:

Съветът за електронни медии излезе с официална позиция, относно запечатването на редакцията на вестник „Труд“. В нея се посочва, че медийният регулатор следи с внимание случая.

“Запечатването се извършва в присъствието на полицията. Съветът намира, че при уреждането на договорните отношения между изпълнителна власт и медия, следва да се спазва баланс, така че да не се поставят под заплаха свободата на словото и журналистическият труд”, обясниха от регулатора.

Официална позиция дойде и от Асоциацията на европейските журналисти. Според организацията действията срещу вестника не могат да бъдат определени като посегателство срещу свободата на словото.

“За съжаление, през последните години виждаме, че близки до властта медии са получавали подобно привилегировано отношение, а когато то бъде прекратено, обикновено се прави опит това да се представи като репресия и да се представи като заплаха за свободата на словото. Само че, ако дадена медия е получавала по-благоприятни условия от държавата или от дадена община, това е точно обратното на мечтаната ненамеса на държавата в медиите. Затова и прекратяването на тези условия не може да се разглежда като заплаха за свободата на словото, а напротив, това е условие за справедливо третиране на медийния сектор. Както другите медии си плащат наемите и консумативите, това трябва да важи за всички, се казва още в становището на АЕЖ.

Реакция дойде и от служебния министър на културата Велислав Минеков. Той обясни, че загубите на ведомството от договора с “Труд” са на стойност почти 236 хиляди лева.

“Абсурд е да ме обявяват, че съм убиец на свободата на словото. Интересна е обществената поръчка за помещенията. Кой участва, как печели. Наемът на “Труд” е 5.50 лева за квадратен метър, в съседна сграда цената за офисна площ е 68 лв”, каза той.

 

Новините от България

Следете новините от всяка община в България в национална информационна медия "България1".

meteoONE

София
облачно
0.3 ° C
0.7 °
-0.2 °
88 %
2.6kmh
100 %
пт
1 °
сб
1 °
нд
1 °
пн
1 °
вт
2 °
Цветин Филипов
Цветин Филиповhttp://www.newsone.bg
Цветин Филипов е журналист на информационния сайт NewsOne.bg. Всеки ден той ще ви запознава с най-важните и любопитни вътрешнополитически теми в страната, но ще научавате много от него и за сложните международни събития в областта на геополитиката, сигурността и икономиката. Цветин е репортер с опит в сферата на телевизионната журналистика и магистър по "Международна сигурност" от Софийския университет "Св. Климент Охридски" . През последните години изследователските му интереси са насочени силно към процесите в региона на Източна Азия.
София
облачно
0.3 ° C
0.7 °
-0.2 °
88 %
2.6kmh
100 %
пт
1 °
сб
1 °
нд
1 °
пн
1 °
вт
2 °

Прочети още

Приложение BNT NEWS на БНТ е с нова, усъвършенствана версия

През 2023 г. Българската национална телевизия продължава успешната реализация на своята стратегия за развитие, в която дигитализацията е...

Разследване за незаконна банкова дейност

Под ръководството на Окръжна прокуратура – Видин се води разследване за извършени престъпления по чл. 321, ал.3, вр....

Повече чужденци посещават България

Пътуванията на български граждани в чужбина през декември 2022 г. са 604.7 хил., или с 9.7% над регистрираните...

ВМРО: Столичният общински съвет трябва да провери спешно гробищните паркове в София

Хаосът и разрухата там са обида към столичани Общинските съветници на ВМРО в Столичния общински съвет отново подготвят предложение...