fbpx
23 C
София
20 август 2022 | събота | 02:57

Село Иглика или каменната крепост на Невена Коканова

Габровското село впечатлява със 100-годишни каменни къщи

- РЕКЛАМА -spot_img
- РЕКЛАМА -spot_img

Зимата се настанява удобно и завива земята с пухкав снежен юрган. Ухае на студ и запалени печки. Сутрин мъглата е гъста и скрива гледката от прозореца на колата. Когато стигам до село Иглика, белият воал се вдига, за да ми открие завесата към каменното село. Тук всичко е изградено от любов и камък още преди стотици години. С историята на селото се пресича пътят на българската актриса Невена Коканова, която намира своята крепост, далеч от суетата, именно в Предбалкана.

До село Иглика

В Иглика е красиво не само името на селото, но и каменните дувари, и двукати къщи. Намира се на 11 км североизточно от Габрово и на 8 км от родния град на Кольо Фичето – Дряново. За да стигна до Иглика, подминавам селата Джумриите и Велковци. Снегът сякаш е сложил прът в колелото на времето. По улиците не се мяркат хора, тук-таме пуши някой самотен комин. Едва забележима табела сочи пътя за село Иглика, който се вие между заспалите къщи.

Снимка: Боряна Кръстева

Камък по камък

Според легендата селото е създадено през XVII век от шест български рода. В тези смутни времена те търсят защитено и откъснато място, където да се скрият и изградят живота на малкото си общество. Избират Предбалкана и скалния венец „Стражата“, за да издигнат своя нов свят. Създателите на селото са били дюлгери и ковачи. Единственият материал, с който са разполагали в излишък, е бил камъкът. Още с първите стъпки по заснежените улици на селото разбирам, че той е полаган от майсторски ръце.

Снимка: Боряна Кръстева

Погледът ми се плъзга по дуварите, наредени от здрави камъни, без спойка помежду им, затиснати единствено от собствената си тежест. Стените на къщите се извисяват над улицата като каменни гиганти, които гледат с малките си очи-прозорци. Докато се разхождам из селото разбирам какво наистина значи камъкът да си тежи на мястото. Сякаш постройките не са изградени от човешка ръка, а поникнали от земята.

Снимка: Боряна Кръстева

Село Иглика – вчера и днес

Селото се ражда с името Чомаците. Има различни теории за произхода му. Според една „чомак“ означава здравина, твърдина, в смисъла на здрава скала, като тази, на която се намира селото. Според друга теория името идва от „чомага“, което означава дебела тояга, с която навремето чобани и пастири са събирали стадата си. В началото Чомаците са със статут на колиби. През 1966 г. са преименувани на Игликино, а през 1995 г. населеното място е обявено за село с името Иглика.

От някогашните 120 жители, днес в 20-те къщи са останали 4-5 постоянни жители. През лятото и в почивни дни, когато стопаните на каменните къщи идват от града, селото се оживява.

Снимка: Боряна Кръстева

Движа се между къщите. Натрупалият сняг по крайните улички ми подсказва, че скоро никой не е минавал оттук. Капаците на прозорците са плътно затворени, а на дървените порти висят тежки катинари. Макар и пусто, селото и камъкът сякаш живеят свой собствен живот.  

Снимка: Боряна Кръстева

Спомен за Невена Коканова

В края на XX век село Иглика се превръща в снимачна площадка на филмите „Вечери в Антимовския хан“ (1988 г.) и „Вампир“ (1991 г.) с участието на Невена Коканова. Селото заема специално място в сърцето ѝ. Превръща се в нейна каменна крепост, далеч от суетата, където се приютява в края на земния си път.

Тя сякаш вдъхва нов живот на малкото село, одухотворено от нейното присъствие. Местните и до днес си спомнят за нея с почит и уважение, говорят за нейното невероятно отношение, грижовност и деликатност. Зад дебелия каменен зид, в центъра на селото, се издига къщата, пълна със спомени за Невена Коканова. Една малка дървена табела напомня, че някога тук са отеквали стъпките ѝ, звънял е смехът ѝ.

Снимка: Боряна Кръстева

По пътя над къщата се издига каменната сграда на читалището, което носи името „Невена Коканова“, в памет на необикновената българска актриса. Пътят до входа му е посипан със сняг, по който не личи ни една следа. Тихо е и само зимата пее своята песен.

- РЕКЛАМА -spot_img
Боряна Кръстева
Боряна Кръстеваhttp://www.newsone.bg
Боряна Кръстева е журналист с богат опит в дигиталните медии. От 2014 г. поддържа „Пътеписаници“ – личен блог за пътешествия. Автор е на книгата „Мистични разходки из България за не/обикновени пътешественици“, в която вдъхновява да опознаем родината през местните легенди и фолклор. През 2018 г. е лектор на TEDxStaraZagora. Завършва „Журналистика“ и „Реклама и публична комуникация“ в Софийския университет „Св. Климент Охридски“. За себе си казва, че е пътешественик по душа и разказвач по призвание. Тя е човекът, който ще ви отведе до най-интересните кътчета на България!
Последни новини
- РЕКЛАМА -spot_img
Подобни новини
- РЕКЛАМА -spot_img