5.12.2022 | понеделник | 03:25

Сега по-голямата част от дървесината заминава към фирмите, а не към местното население

Публикувано:

Сподели поста:

Иван Иванов: Когато бях министър успяхме да избегнем посредниците, сега те са върнати

„В редовното правителство започнахме да изграждаме временни складове, от които да се снабдява местното население с дърва, но по някаква причина това беше изоставено от служебния кабинет. И към днешна дата цената на дървесината от държавните горски предприятия е изключително ниска – максималната цена е 70 лв. В същото време се оказва, че по-голямата част от дървесината в момента заминава към фирмите, а не към местното население.“ Това заяви народният представител от „БСП за България“ и бивш земеделски министър Иван Иванов в предаването „Преди всички“ на БНР.

По неговите думи вероятната причина за това е търсенето на по-голяма печалба от продаването на фирми, които след това препродават дървесината на по-скъпа цена. „Именно това беше нашата цел – да избегнем тези посредници и до голяма степен бяхме успели да го направим“, посочи Иванов, уточнявайки, че това е било направено по административен начин, тъй като законово това не е уредено.

Той определи случая с незаконното придобиване на дървесина от страна на кмета на село Конарско като показателен и сподели, че има още много такива случаи. „За 7 месеца извършихме над 250 хиляди проверки и десетки хиляди актове бяха написани, което означава, че в тази система има много проблеми“, обясни Иван Иванов.

Депутатът от левицата изрази задоволство от създаването на временна парламентарна  комисия, която да разгледа случая с недостига и високите цени на дърва за огрев. Той посочи, че ще бъдат изслушани всички засегнати страни – от лица, получаващи дървесина и кметове до директори на горски стопанства и политическото ръководство на Министерството на Земеделието. Той изрази надежда, че до края на мандата на комисията ще се предложат и законодателни промени в посока по-справедливо разпределение на дървесина, както и изчистване на несъвършенствата и неуредените въпроси в нормативната база.

„Аз не отмених заповедта за забрана на сечта във вековните гори, защото имаше много неизвестни. Каквото и решение да се вземе, то трябва да е на база експертиза. Най-грешният подход ще е ако се вземе под политически натиск“, каза още Иванов.

newsONE Newsroom
newsONE Newsroomhttp://www.newsone.bg
Информационна агенция newsONE.bg е безпристрастна и следва световните практики за обективна журналистика, без да се влияе от политически и икономически интереси. Основната мисия на агенцията е да стане основен и предпочитан източник на навременна, проверена, полезна и детайлна информация за новините от цялата страна. Основана през 2021-а година, newsONE бързо се наложи като един от предпочитаните източници на точна, навременна и безпристрастна информация. newsONE e единствената информационна агенция в България, която има и собствен денонощен новинарски канал, който се излъчва по кабел и сателит на територията на България и Европа. newsONE e първата информационна агенция в страната, която изгражда регионални центрове в 10 града.
София
разкъсана облачност
4.2 ° C
4.6 °
3.8 °
91 %
6.2kmh
40 %
пн
7 °
вт
10 °
ср
10 °
чт
10 °
пт
5 °

Прочети още

Димитър Стоянов: Въоръжението и техниката, които ще изпратим, са в топ три на приоритетите на Украйна

Димитър Стоянов: Въоръжението и техниката, които ще изпратим, са в топ три на приоритетите на Украйна

„Малкият Никола: Какво чакаме, за да бъдем щастливи?“ вече в кината

Прелестната анимация „Малкият Никола: Какво чакаме, за да бъдем щастливи?“ от селекцията на Синелибри 2022 тръгва в регулярно...

Иван Демерджиев: Винаги помнете, че в МВР имате голямо семейство, което държи на вас и ви подкрепя

Ръководството на министерството посрещна на Коледно тържество деца на загинали полицаи и пожарникари. С подкрепата на всички дарители...

Румен Радев и Весела Лечева бяха гости на спектакъла за 80 г. НСА

Президентът Румен Радев и министърът на младежта и спорта Весела Лечева бяха гости на спектакъла „Полет към звездите“...