fbpx
More

  Седмица на БУДИТЕЛИТЕ в NewsONE: “Не разбирам този празник!”

  От проф. Ивайло Дичев

  Не разбирам този празник. Метафората “будител” предполага, че народът “спи”, което ми е обидно. Ако приемем, че става дума за просветители (учители, културни дейци, учени) – ами нали за тях имаме прекрасния 24 май? Ако говорим за революционери – ами нали ги честваме на 2 юни? Просто за добри хора с обществено чувство (лекар, спасил живот, човек, върнал портфейл с пари…), т. е. ден на доброто, нещо като Коледа?…

  Празникът е измислен през 1922 г. след тежките поражения и за “повдигане на националния дух” (тогава Хелоуин у нас още не е имало, че да се борят с него).

  Като че ли основният замисъл е да се почитат великите хора – един вид национален пантеон. Обикновено става дума за писатели: чудя се може ли да има будители-художници например? Музиканти? Честват най-вече герои от преди Освобождението – добре, има ли политически деец от XX век, който да е признат за “будител”? Рядко чувам за такива. Има ли персонажи от епохи, които ни харесват, от времето на фашизма и комунизма, например дисиденти? Около тях обаче няма достатъчен консенс.

  Всъщност основната функция на празника май си остава същата като през 20те – борба с националната депресия.

  Български интелектуалци, писатели, възрожденци, революционери и общественици

  *Мнението на проф. Ивайло Дичев публикуваме с неговото любезно съгласие