fbpx
More

  Седмица на БУДИТЕЛИТЕ в NewsONE: “Моето е заспало поколение”

  От Еми Барух

  Будители?… Будителите са от друго поколение. Не от моето. Моето е заспало поколение; поколение допуснало толкова много компромиси – професионални, политически, нравствени, че върху техните пластове не никне друго освен недоверие, подозрителност, примиренчество… Будители биха могли да бъдат нашите деца. Ако са се опазили от своите родители… Будителите не мълчат, когато на съседната улица разбиват офис на “различни” хора; когато в съседния апартамент пребиват по-слабия човек; когато в съседното село разпределят с бухалки порциите от “погачата”. Будителите не шептят! Независимо от официалната акустика в тази територия.

  За оптимистите тук ще цитирам проф. Николай Генчев:

  „Българската интелигенция в своето развитие не дава достатъчно изрази за реално волево действие, за истински характер, който тя да наложи и да отпечата в целия духовен, материален и обществен живот на нашето време.“ Проф. Николай Генчев е роден на 1 ноември.

  *Мнението е публикувано в NewsONE с любезното съгласие на авторката

  Николай Генчев “Очерци. Социално-психологически типове в българската история”, Изток-Запад

  “Очерци. Социално-психологически типове в българската история” на Николай Генчев обрисува социално-психологическите портрети на основните социални типове в българската история: средновековния аристократ, селянина, еснафа, буржоата, интелигента и пролетария. Този опит обобщава историческата документация, чрез която посочените социални типове са засвидетелствали своето присъствие в българското минало. Наред с това са взети предвид социалните характеристики и глобалните резултати от тяхната житейска реализация. Потърсени са също така психологическите им склонности, мотивите на общественото им поведение, причините за гибелта на онези, които са изчезнали от историческата сцена.
  Очерците не са само история, социология и психология, нито са непременно художествени или стриктно документални. Те са мъдра и колоритна комбинация от всичко изброено, с реален принос в нашата история, култура и душевност.