2.12.2022 | петък | 01:18

Седемгодишно българче измисли първата жива възпитателна игра

Публикувано:

Сподели поста:

7-годишният Стефи Койчинов от София измисли начин майка му да спре да му се кара при всяка неприемлива постъпка.

„Мамо, вместо да ми се караш, давай ми знаци. Ето, сега ще ти ги нарисувам“, казва той един ден на майка си. И като на шега, това се оказва първата стъпка в разработката на „Усмихни майка!“ – първата възпитателно-мотивационна игра от деца за деца и техните родители.

Със своите много прости правила и хитри механизми за поощрение, „Усмихни майка!“ учи децата да помагат със задълженията вкъщи, да бъдат мили и грижовни, а родителите – на търпение и спокойствие.

„Преуморени от натовареното ежедневие понякога сме склонни да повишаваме тон и да реагираме рязко. Използвайки играта обаче, имаме повече време за адекватна реакция. На практика „Усмихни майка!“ отделя негативните емоции от родителите. Ставаме любящи наблюдатели в процеса на възпитание и спокойно можем да окажем помощ на малкия човек, вместо да реагираме прибързано“, споделя един от издателите на играта и майка на автора Валерия Цанкова.

Как се играе на „Усмихни майка“?

Вместо родителят да се ядосва и да повишава тон, че например мръсните чорапи са зарязани на пода, той просто поставя върху тях червена карта „Намръщена майка“. Без коментар, без конфликт, без наказания. Детето бързо схваща какъв е проблемът и следващия път избягва подобна постъпка.

При добри дела, като например оправено легло, отсервирана чиния и пр. – родителят прави точно обратното, отбелязва ги със зелена карта „Усмихната майка“. Децата са горди със себе си, добрата им постъпка е забелязана и е повод за усмивки вкъщи. И още по-хубаво – предстоят страхотни изненади!

Прототипът на играта е дело на самия Стефи – той предлага на майка си кръгли листчета с нарисувани усмихнати и намръщени личица. Сам измисля името и успява да заинтригува майка си, защото играта наистина дава положителни резултати. Не само че малкият е мотивиран да измисля още и още правила, но и сам ги спазва.

Официалното представяне на играта ще се състои на 11 декември от 16:00 ч. във FOX Book Café в София.

Цветин Филипов
Цветин Филиповhttp://www.newsone.bg
Цветин Филипов е журналист на информационния сайт NewsOne.bg. Всеки ден той ще ви запознава с най-важните и любопитни вътрешнополитически теми в страната, но ще научавате много от него и за сложните международни събития в областта на геополитиката, сигурността и икономиката. Цветин е репортер с опит в сферата на телевизионната журналистика и магистър по "Международна сигурност" от Софийския университет "Св. Климент Охридски" . През последните години изследователските му интереси са насочени силно към процесите в региона на Източна Азия.
София
облачно
1.7 ° C
3.4 °
1.5 °
87 %
1.5kmh
100 %
пт
7 °
сб
7 °
нд
7 °
пн
7 °
вт
6 °

Прочети още

Весела Лечева: „Обнадеждена съм, че до края на годината „Арена София“ ще има нов генерален спонсор“

Весела Лечева: „Обнадеждена съм, че до края на годината „Арена София“ ще има нов генерален спонсор“

Никола Стоянов ще открие нова инвестиция за 16 млн. лева в Индустриална зона – Божурище

Никола Стоянов ще открие нова инвестиция за 16 млн. лева в Индустриална зона - Божурище

Румен Радев проведе телефонен разговор с председателя на Еврогрупата Паскал Донаху

Румен Радев проведе телефонен разговор с председателя на Еврогрупата Паскал Донаху