fbpx
More

  СДВР: Задържаният за нерегламентираните погребения не се е признал за виновен

  Може да има още хора, които е трябвало да бъдат кремирани, заявиха от прокуратурата

  “Възможно е да има още хора, погребани край Клисура, които е трябвало да бъдат кремирани. За случая с откритите тела има привлечено лице като обвиняем за измама. Той не се е признал за виновен.“ Това съобщиха на съвместен брифинг от Софийска градска прокуратура и СДВР.

  „Сигналът е подаден от гражданин, като незабавно са предприети действия. При огледа са установени в плитък гроб тленни останки на три лица, а под тях тленни останки на още четири лица. За тях няма данни за насилствена смърт. Установена е самоличността на едно от тези лица,“ каза Десислава Петрова от прокуратурата.

  Той е живеел в Банкя, починал е през януари тази година. Разпитани са роднините му, които са заплатили на обвиняемия 1000 лв., за да бъдат кремирани неговите останки. Месец по-късно са получили урна, съдържаща прах. Т.е. те не са имали информация, че техният баща не е бил кремиран, предаде БНТ.

  „Задържаното лице Г.Е. не се признава за виновен – твърди, че е станала грешка,“ допълни Петрова.

  Случаят е прецедент и е взет под специален надзор на Апелативна прокуратура. Задържаният се е занимавал с погребални услуги има предходна съдимост в миналото. По случая е образувано досъдебно производство за престъпление по чл. 209, ал. 1 от НК, за което е предвидено наказание „лишаване от свобода“ от 1 до 6 години.

  Г.Е. е осъждан. Предвид възможността обвиняемият да извърши друго престъпление, прокурор е постановил задържането му за срок до 72 часа. Предстои утре, 26 май , да бъде внесено искане в съда за разглеждане на дело за вземане на мярка за неотклонение „задържане под стража“. Досъдебното производство е взето на специален надзор от Софийска градска прокуратура.

  От Прокуратурата съобщиха, че вече има обаждания от хора, които са използвали неговите услуги и съществуват притеснения дали няма още починали, които вместо да са кремирани, са погребани. Комисар Стойно Цветков, началник на отдел “Разследване” към СДВР заяви, че има информация, че хората са повече. С категорична бройка той не се ангажира, тъй като това тепърва ще се установява.

  Районът на местопроизшествието се охранява и е отцепен. Прави се организация, за да продължи работата по случая. Предполага се, че задържаният е работил сам, но е наемал хора, които да копаят. Пред разследващите мъжът признал, че заровил около 60 трупа.