fbpx
More

  Сдружението на частните болници: Искаме здравна вноска минимум 10% и 250 млн. лв. за болничната помощ

  В средата на годината трябва да се актуализира бюджетът на НЗОК

  Здравната вноска трябва да стане поне 10 процента, за болничната помощ са нужни допълнителни 250 милиона лева в бюджета на Здравната каса, а някои от текстовете в подписания анекс към Националния рамков договор (НРД) трябва да отпаднат. Това каза в интервю за БТА Красимир Грудев, председател на Националното сдружение на частните болници.

  До дни от сдружението, заедно с Националното сдружение на общинските болници в България и сдруженията на университетските и на областните болници ще атакуват по съдебен ред анекса към НРД. На 29 април 2022 г. между Българския лекарски съюз и НЗОК беше подписан анекс към НРД 2020-2022 г. за медицинските дейности и още тогава от сдружението съобщиха, че документът ще бъде обжалван.

  В него е указано, че стартовата заплата на лекар без специалност, работещ в болница, трябва да е 2000 лв., а на медицинска сестра – 1500 лв.. Лечебните заведения, които не могат да осигурят тези суми, ще получават приход по клинични пътеки, повишен с 15 на сто, а останалите – с 25 на сто. Анексът е обнародван в Държавен вестник, допълва БТА.

  В средата на годината трябва да се актуализира бюджетът на НЗОК и да се увеличат средствата на болниците с 250 млн. лв., както и да се повиши финансирането на здравеопазването като цяло, каза още Грудев. Той изрази съгласие с увеличените средства за извънболничната помощ, но посочи, че за да се повишат заплатите на работещите в болниците, е нужно ежемесечно средствата за болниците да са с близо 35 милиона лева повече.

  Големият проблем според Грудев е неравномерното разпределение на болниците в страната и посочи, че в Добрич има само „една едва кретаща болница“ и няма нито една частна болница. Диспропорциите на местно ниво лишават от права гражданите в съответните области. Това е задача на правителството и е добре то да създава стимули, добави Грудев.