fbpx
26.8 C
София
15 август 2022 | понеделник | 19:02

Сблъсъци между демонстранти и полиция в Скопие заради “френското предложение”

Протестите стартираха на 2 юли 2022 г. с цел да принудят правителството на Северна Македония да отхвърли предложението на Европейския съюз за започване на преговорите за присъединяване на Македония към ЕС

- РЕКЛАМА -spot_img
- РЕКЛАМА -spot_img

Въпреки спокойното начало на протеста в Скопие във вчерашния  трети пореден ден, напрежението отново  ескалира както по време на проявата в понеделник, когато също бяха ранени полицаи, а барикадите пробити.  

До сблъсъци между протестиращи и полицията се стигна и във вторник.

Демонстрантите хвърляха коктейли “Молотов”, камъни, бутилки, пробили са защитната ограда и са стигнали до полицейския кордон пред входа на парламента.

Но полицията разпръсна протестиращите пред главния вход и ги е изтласка на улицата пред сградата на парламента.

Протестът бе прекратен. 

Протестите стартираха на 2 юли 2022 г. с цел да принудят правителството на Северна Македония да отхвърли предложението на Европейския съюз за започване на преговорите за присъединяване на Македония към ЕС. 

Според организаторите приемането на предложението и преговорната рамка в този вид ще доведе до побългаряване на страната.

Протестът срещу ЕС в Скопие е открито подкрепен от опозиционните партии ВМРО-ДПМНЕ и Левица.

- РЕКЛАМА -spot_img
Иван Петрински
Иван Петринскиhttp://www.newsone.bg
Иван Петрински е журналист с дългогодишен опит като редактор и автор и основател на печатни и електронни медии. Дългогодишен кореспондент и коментатор по темата за гръцката криза за български телевизии и радиостанции. Създател, главен редактор и автор в медии за българите в чужбина. Участник в множество международни медийни срещи. Човек с голям опит в комуникацията с българската диаспора и проблемите, свързани с битието на нашите сънародници зад граница.
Последни новини
- РЕКЛАМА -spot_img
Подобни новини
- РЕКЛАМА -spot_img