2.12.2022 | петък | 01:08

Създават най-дългото пешеходно трасе от центъра на София до Витоша

Публикувано:

Сподели поста:

Столичната община е обявила обществена поръчка за проектиране на пешеходен и веломаршрут „От Витошка до Витоша без автомобил“. Той ще започва от бул. „Патриарх Евтимий“и ще стига до планината Витоша. Това каза за NewsOne зам.-кметът по обществено строителство в Общината инж. Ангел Джоргов. Той коментира, че максималната сума за проектиране е до 70 000 лева, но не можа да посочи колко точно ще струва реализацията на целия проект.

„Голяма част от това трасе е изградено. Някъде трябва да се оправи някой тротоар“, заяви той и добави, че маршрутът се изминава пешеходно за 2 часа.

Автор на идеята общинският съветник Симеон Колев, който коментира, че офертите за проектиране се събират до 29-ти ноември и се надява догодина маршрутът да стане факт, тъй като няма да са необходими много допълнителни инвестиции за него и най-важното е, че няма имоти, които трябва да се отчуждават.

„Става дума за връзка между центъра на София и планината. Тръгва се от бившата аптека, минава се през НДК, „Мостът на влюбените“,  „Топлоцентралата“, преминава се през гора от чинари. Оттам се излиза на ул. „Петко Каравелов“, продължава се към „Бяла Черква“. Маршрутът продължава през  Южния парк. Преминава се през бул. „Гоце Делчев“, завива се на юг по ул. „Костенски водопад“. Оттам се стига до бул. „Тодор Каблешков“, завива се вдясно до бул. „България“, посочи част от маршрута той и уточни, че пресичането под Околовръстния път е с помощта на светофар.

От думите на Колев стана ясно, че в планината се влиза през читалище „Виделина“, а в близост са Боянското ханче, Боянската църква. Общинският съветник посочи, че маршрутът е дълъг 9 км, но по протежението му има 22 спирки на градския транспорт, така че човек може да комбинира пешеходния маршрут с градския транспорт. По маршрута има и велоалеи.

Той коментира, че разчита на интерес от страна на пешеходците, които могат да се включат по специалния туристически маршрут от различна точка.

„Досега планината изглеждаше откъсната през Околовръстното, а тя е най-големият актив на София“, категоричен е Колев.

По маршрута ще бъдат поставени и специални табели, които не само ще посочват маршрута, но ще казват и за забележителности в участъка, през който пешеходците преминават. Предвидено е и поставяне на информация, която да е адаптирана за деца и под формата на приказка, така че малките да влязат пълноценно в приключението.

Колев коментира възражението, отправено от независимия общински съветник Борис Бонев, който определи предложението като абсурдно и коментира, че по този начин общината симулира дейност и разходва огромни средства.

„Бонев не предлага нищо. Аз съм се занимавал с този маршрут две години, защото това беше мое обещание към хората. Няма как този маршрут да мине по друго трасе“, каза Колев, отговаряйки на упреците, че маршрутът ще доведе до ръст на инцидентите.

По думите му изграждането на пасарелка, подобна на тези на Южната дъга, струват по 1,5 млн. лв.

„Ако видим че този маршрут се използва и хората са си го припознали като свой, тогава може да поискаме от СОС да се изгради пасарелка, която ще пресича „Околовръстния път“, каза още той.

Владимир Христовски
Владимир Христовскиhttps://www.newsone.bg
Владимир Христовски е заместник главен редактор и журналист в информационния сайт NewsOne.bg. Той има дългогодишен опит, придобит при работата си във вестници, радио, телевизия и информационна агенция. През годините той се насочва към създаването на новини за хората. Христовски вярва, че журналистиката, освен че трябва да информира точно и безпристрастно, трябва да помага и решава трайно проблеми, да бъде в основата на законодателни промени, водещи до качествената промяна на живота на обществото. В NewsOne.bg Владимир Христовски ще Ви информира за актуалното и най-важното от деня в страната, от сферата на Столичната община, образованието, социалната сфера, здравеопазването, иновациите, културата. Също така ще Ви среща с добрия пример, ще съдейства за разрешаването на проблеми и ще Ви среща с интересни и вълнуващи личности. Като запазена негова марка, той ще търси и отговорите на онези въпроси, които малцина журналисти се осмеляват да задават.
София
облачно
1.7 ° C
3.4 °
1.5 °
87 %
1.5kmh
100 %
пт
7 °
сб
7 °
нд
7 °
пн
7 °
вт
6 °

Прочети още

Весела Лечева: „Обнадеждена съм, че до края на годината „Арена София“ ще има нов генерален спонсор“

Весела Лечева: „Обнадеждена съм, че до края на годината „Арена София“ ще има нов генерален спонсор“

Никола Стоянов ще открие нова инвестиция за 16 млн. лева в Индустриална зона – Божурище

Никола Стоянов ще открие нова инвестиция за 16 млн. лева в Индустриална зона - Божурище

Румен Радев проведе телефонен разговор с председателя на Еврогрупата Паскал Донаху

Румен Радев проведе телефонен разговор с председателя на Еврогрупата Паскал Донаху