fbpx
31.5 C
София
8 август 2022 | понеделник | 19:05

Създават цифров двойник на Световния океан

Учени от три континента ще разработят цифров двойник на Земята

- РЕКЛАМА -spot_img
- РЕКЛАМА -spot_img

Работата по създаването на цифров двойник на Световния океан, обединява учени от три континента, съобщи за медиите зам.-ректорът на Техническия университет във Варна проф. инж. Тодор Ганчев.

Учебното заведение е партньор по международния проект ILIAD, в който участват общо 56 организации по света. Той е на стойност 19 милиона евро, като финансирането е осигурено от ЕС.

От България освен Техническият университет, в проекта се включват още Държавното предприятие “Пристанищна инфраструктура” и Институтът по хидрология и метеорология.

Проектът ILIAD цели да се попълнят празноти в европейските политики, защото в момента данните са фрагментирани и непълни, а идеята е да се създадат масиви от информация и модели, чрез които да се правят прогнози. Варненският университет в партньорство с ДППИ ще разработи прототип за пристанището. Цифровият му двойник ще бъде свързан с останалите морета по проекта – Норвежко, Северно, Балтийско, Черно и Средиземно, като ще бъдат разработени 12 варианта.

До края на годината от специално мобилно приложение, всеки ще може да получава информация за чистотата на водата, за атипични събития, за бури, паднали контейнери, струпвания на медузи, отпадъци, за мини и пр.

Създаването на цифров двойник на Световния океан е част от по-голяма инициатива на ЕС, насочена към създаване на цифров двойник на Земята. Прототипът на супермодела на планетата трябва да е готов до 2030 година, а до 2050 да влезе в експлоатация изцяло.

- РЕКЛАМА -spot_img
Росица Лаханова
Росица Лахановаhttp://www.newsone.bg
Росица Лаханова е родена в София. Завършва Журналистика и Българска филология със специалност “Езикознание” . Мечтае да се занимава със старобългарски език, но съдбата я изпраща в телевизията. Работи в сферата на електронните медии от 1999. Била е редактор, сценарист и водещ в сутрешен блок, съботно-неделни и нощни блокове в телевизиите НКТ “Евроком”-София, ББТ, “Диема”, “7 дни”, БНТ. От 1.6.2022 е член на екипа на NewsOne LIVE TV. Обича театъра, конния спорт и бързите коли. Любима книга - “Малкият принц”, верую : най-важните неща се виждат със сърцето.
Последни новини
- РЕКЛАМА -spot_img
Подобни новини
- РЕКЛАМА -spot_img

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here