fbpx
1.8 C
София
събота | 29.01.2022 | 00:23:36
събота | 29.01.2022 | 00:23:36
1.8 C
София

Създадоха биоразградими батерии

Тя е съставена от електроди

- РЕКЛАМА -spot_img
- Реклама -spot_imgspot_img

Учени създадоха биоразградими батерии. Изследователи от Технологичния университет в Нанянг са разработили цинкови батерии, съставени от електроди, през които електрическият ток напуска или влиза в батерията, отпечатани със ситопечат върху двете страни на парче целулозна хартия, която е подсилена с хидрогел. След като батерията бъде изтощена, тя може да бъде заровена в почвата, където се разгражда напълно в рамките на един месец, съобщава “Стъди Файндс”.

В експеримент за доказване на концепцията, описан в научното списание Advanced Science, екипът на университета демонстрира как квадрат от отпечатана хартиена батерия с размери 4 на 4 см може да захранва малък електрически вентилатор в продължение на поне 45 минути. Огъването или усукването на батерията не прекъсва захранването.

В друг експеримент, използващ батерия с размери 4 на 4 см за захранване на светодиод, учените показват, че въпреки отрязването на части от хартиената батерия, светодиодът продължава да свети. Това показва, че рязането не влияе на функционалността на батерията.

Учените смятат, че тяхната биоразградима батерия може да бъде интегрирана в гъвкава електроника, като например сгъваеми смартфони, които вече са на пазара, или в биомедицински сензори за наблюдение на здравето.

“Традиционните батерии се предлагат в различни модели и размери, а изборът на правилния тип за вашето устройство може да се окаже труден процес. Чрез нашето изследване показахме по-прост и по-евтин начин за производство на батерии, като разработихме едно голямо парче батерия, което може да бъде изрязано до желаните форми и размери без загуба на ефективност”, обяснява в изявление съавторът на изследването Фан Хунджин, професор от Факултета по физически и математически науки.

Според учените разработената хартиена батерия може да помогне за решаването на проблема с електронните отпадъци, като се има предвид, че тяхното откритие е нетоксично и не изисква алуминиеви или пластмасови обвивки за капсулиране на компонентите на батерията. “Избягването на опаковъчни слоеве също така позволява на нашата батерия да съхранява по-голямо количество енергия, а следователно и мощност, в рамките на по-малка система”, казва съавторът Лий Сок У, доцент от Училището по електротехника и електроника.

- Реклама -spot_imgspot_img
Владимир Христовскиhttps://www.newsone.bg
Владимир Христовски е журналист в информационния сайт NewsOne.bg. Той има дългогодишен опит, придобит при работата си във вестници, радио, телевизия и информационна агенция. През годините той се насочва към създаването на новини за хората. Христовски вярва, че журналистиката, освен че трябва да информира точно и безпристрастно, трябва да помага и решава трайно проблеми, да бъде в основата на законодателни промени, водещи до качествената промяна на живота на обществото. В NewsOne.bg Владимир Христовски ще Ви информира за актуалното и най-важното от деня в страната, от сферата на Столичната община, образованието, социалната сфера, здравеопазването, иновациите, културата. Също така ще Ви среща с добрия пример, ще съдейства за разрешаването на проблеми и ще Ви среща с интересни и вълнуващи личности. Като запазена негова марка, той ще търси и отговорите на онези въпроси, които малцина журналисти се осмеляват да задават.
Video thumbnail
ONEpodcast.live представя: "Попитай журналиста" с Владимир Христовски
01:32:10
Video thumbnail
"Без граници" - Епизод 4: доц. д-р Мартин Крупев за границите, авторитета на лекарите и още ...
47:37
Video thumbnail
АГОРА (Еп. 5) Михаил Кунчев за литературата и приключенията (Част 2)
45:35
Video thumbnail
Джаф-джаф с Драго Симеонов: Веселият Торбалан (епизод 4)
06:13
Video thumbnail
Едно интервю на Искра Ангелова с екипа на българското предложение за Оскар "Страх", епизод 3
01:06:10
Video thumbnail
Попитай журналиста (епизод 1): Протестът на ПП "Възраждане"
01:46:15
Video thumbnail
"Без граници" - Епизод 3: Зуека за телевизията, театъра, рисуването и живота в чужбина
56:41
Video thumbnail
Агора (еп. 4): Номадът Михаил Кунчев, който препуска през историята в търсене на същността ни
01:05:28
Video thumbnail
Джаф-джаф с Драго Симеонов: Сет пойнт с чек пойнт (епизод 3)
05:34
Video thumbnail
Лексиконът на Искра: "Няма нищо по-смешно от нещастието" (епизод 1)
33:51
Video thumbnail
Агора: Руслан Трад за кризата по руско-украинската граница (епизод 3)
48:54
Video thumbnail
Джаф-джаф с Драго Симеонов: Просто ей така (епизод 2)
06:56
Video thumbnail
Лексиконът на Искра: "Много е гадно да си жена" (епизод 2)
01:02:11
Video thumbnail
Без граници: За българите в България и българите по света (епизод 2)
51:52
Video thumbnail
Агора: Да разбереш македонец! Когато Вие ние обиждате, Ние реагираме (част 2)
41:06
Video thumbnail
Джаф-джаф с Драго Симеонов: ТикТок-ът на културата (епизод 1)
07:23
Video thumbnail
"Без граници", епизод 1 - Разговор с Петър Пунчев, гражданин на света
47:04
Video thumbnail
Агора: Да разбереш македонец (част I)
59:46
Последни новини
- Реклама -spot_img
Още новини
- Реклама -spot_img

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук