fbpx
16.7 C
София
четвъртък | 26.05.2022 | 04:03:02
четвъртък | 26.05.2022 | 04:03:02
16.7 C
София

Съветът за сигурност на ООН прие първата резолюция за Украйна от началото на руското нахлуване

Декларацията не само съдържа подкрепа за ролята на Гутериш като медиатор, а и представлява първата проява на единство на Съветаот началото на руското нахлуване в Украйна

- РЕКЛАМА -spot_img
- Реклама -spot_imgspot_img

Съветът за сигурност ООН одобри днес декларация, в която е изразена “твърда подкрепа” за генералния секретар на организацията Антониу Гутериш “в търсенето на мирно решение” за Украйна, предаде Франс прес.

Декларацията, редактирана от Норвегия и Мексико, до която Франс прес си гарантира достъп, не само съдържа подкрепа за ролята на Гутериш като медиатор, а и представлява първата проява на единство на Съвета за сигурност от началото на руското нахлуване в Украйна.

Текстът на декларацията, който е доста къс, гласи, че “Съветът за сигурност изразява своята дълбока тревога във връзка с опазването на мира и сигурността в Украйна”. Русия, която разполага с право на вето в съвета, възпрепятства всички предишни предложения за приемане на резолюция за страната, отбелязва БиБиСи.

Италия нареди конфискуването на луксозна яхта, за която се предполага, че е свързана с президента Владимир Путин. Рим предприема действията като част от европейските санкции срещу Кремъл, наложени заради инвазията в Украйна.

Петнадесетте страни, членуващи в Съвета, припомнят също така, “всички държави членки (на ООН) са се задължили, по силата на Хартата на ООН, да спомагат за уреждането на международните спорове с мирни средства”.

В текста се съдържа и искане, отправено към Гутериш, да представи доклад след приемането на декларацията, допълва БТА. 

- Реклама -spot_imgspot_img
Лили Тошева
Лили Тошеваhttp://www.newsone.bg
Лили Тошева е журналист в информационния сайт newsONE.bg. Има дългогодишен опит в националните телевизии като репортер, редактор и продуцент. Участвала е в създаването и стартирането на новинарското съдържание на две телевизии. Опитът й в реализацията на национални проекти в неправителствения сектор, насочени към интеграцията на деца и младежи в неравностойно положение, приема като кауза, която по-късно й помага да прави новини в подкрепа на хората с увреждания. Вярва, че журналистиката трябва да помага на хората за решаването на проблемите им, тъй като електронните медии дават тази възможност, освен да информират. В newsOne.bg Лили Тошева ще Ви представя най- актуалното от деня в сферата на държавното управление, местната власт, образованието, социалната сфера, здравеопазването, иновациите, медиите и обществения живот. Фокусът й на работа ще е в създаването на „добри новини“, ще ви среща с личности, които са приели грижата за по-слабия като своя кауза. Лили Тошева ще ви запознае и с млади учени от водещите университети в България и Българската академия на науките, които работят по иновативни проекти в областта на медицината, физиката, химията, биотехнологиите и инженерните науки.
Последни новини
- Реклама -spot_img
Още новини
- Реклама -spot_img

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук