fbpx
28.8 C
София
петък | 27.05.2022 | 19:26:31
петък | 27.05.2022 | 19:26:31
28.8 C
София

САЩ, Великобритания и Австралия ще разработват съвместно хиперзвукови оръжия

Хиперзвуковите ракети могат да достигнат пет и дори повече пъти скоростта на звука, те са по-бързи и по-подходящи за маневриране от стандартните ракети

- РЕКЛАМА -spot_img
- Реклама -spot_imgspot_img

Великобритания, САЩ и Австралия обявиха, че ще разработват заедно хиперзвукови оръжия в рамките на техния пакт за стратегическо сътрудничество АУКУС, предадоха световните агенции.

Хиперзвуковите ракети могат да достигнат пет и дори повече пъти скоростта на звука, те са по-бързи и по-подходящи за маневриране от стандартните ракети, което ги прави и по-трудни за прехващане.

САЩ тестваха с успех през октомври миналата година тази нова технология, използвана вече от Русия и Китай.

“Ангажираме се днес да започнем ново тристранно сътрудничество по отношение на войната, водена с хиперзвукови средства, по отношение на парирането на хиперзвукови атаки и по отношение на подобряване на способностите за водене на война с електронни средства, поясни премиерът на Австралия Скот Морисън. Трите страни освен това се договориха да споделят информации, да задълбочават сътрудничеството си по отношение на иновациите в областта на отбраната.

През март Русия заяви, че е използвала хиперзвукови ракети в Украйна, което се случва за първи път при реални бойни условия. Иначе Русия тества хиперзвуково оръжие за първи път през 2018 г.

Вашингтон, Лондон и Канбера обявиха тристранното си партньорство миналия септември с цел париране на нарастващото влияние на Китай в Тихия океан, въпреки че тогава те не споменаха конкретно тази страна. Съюзът предвижда доставката на ядрени подводници за Австралия. Заради това тя се отказа от многомилиарден договор за френски конвенционални подводници.

- Реклама -spot_imgspot_img
Иван Петрински
Иван Петринскиhttp://www.newsone.bg
Иван Петрински е журналист с дългогодишен опит като редактор и автор и основател на печатни и електронни медии. Дългогодишен кореспондент и коментатор по темата за гръцката криза за български телевизии и радиостанции. Създател, главен редактор и автор в медии за българите в чужбина. Участник в множество международни медийни срещи. Човек с голям опит в комуникацията с българската диаспора и проблемите, свързани с битието на нашите сънародници зад граница.
Последни новини
- Реклама -spot_img
Още новини
- Реклама -spot_img

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук