fbpx
More

  САЩ спират действието на лиценз, позволяващ на Русия да плаща държавния си дълг

  Досега лицензът позволяваше на Москва да извършва плащания по дълга си и да избегне дефолт

  САЩ няма да продължат действието на генералния лиценз, който изтича в сряда и позволява на Русия да извършва плащания към  държателите на руски държавни ценни книжа в САЩ, съобщиха световните агенции.

  Това би могло да доближи Русия до обявяването на дефолт по външния дълг в резултат на натиска на Вашингтон след руската инвазия в Украйна, коментира Ройтерс.

  Американското министерство на финансите обяви на страницата си в интернет във вторник, че няма да удължи лиценза, който изтича в 7 ч. сутринта българско време. Досега лицензът позволяваше на Москва да извършва плащания по дълга си и да избегне дефолт.

  Русия има да извърши почти 2 млрд. долара плащания по държавните си ценни книжа до края на годината.

  В петък Москва извърши предсрочни плащания по две свои дългови емисии – едната деноминирана в евро, а другата в долари – една седмица преди падежа, допълва БТА.

  Следващите плащания, които Русия трябва да направи по външния си дълг, са с падеж на 23 юни, съобщава Асошиейтед прес. Както и останалите руски държавни ценни книжа, и тези имат гратисен период от 30 дни, което означава, че Русия ще обяви дефолт в края на юли, освен при слабо вероятния вариант войната в Украйна да завърши по-рано.