fbpx
26.8 C
София
четвъртък | 26.05.2022 | 17:57:25
четвъртък | 26.05.2022 | 17:57:25
26.8 C
София

САЩ се отказват от нова програма за крилати ракети, ще разгръщат малки балистични

Бойното разполагане на ядрени крилати ракети от нов тип е трябвало да бъде извършено до 2030 г., уточнява вестникът

- РЕКЛАМА -spot_img
- Реклама -spot_imgspot_img

Администрацията на САЩ възнамерява да се откаже от скъпата нова програма за крилати ракети и вместо нея ще се съсредоточи върху по-нататъшното разполагане на балистични ракети с малки ядрени бойни глави на подводници. Това съобщи водещият японски бизнес вестник Nikkei, позовавайки се на източници в Пентагона.

„Съединените щати вече разполагат с различни ядрени оръжия, за да възпират потенциален противник от ограничената употреба на ядрени оръжия“, каза източник на изданието. Той посочи високата цена на разработването на нови типове крилати ракети, които според него вече са загубили своята актуалност. Според друг източник на Nikkei в Пентагона, САЩ възнамеряват да продължат да разгръщат балистични ракети с т.нар. “малки ядрени оръжия” за възпиране на Русия и Китай.

Те са на въоръжение с атакуващи подводници на ВМС на САЩ, което дава възможност да се откаже от разработването на нови крилати ракети с ядрени бойни глави. Програмата за тяхното създаване е одобрена при администрацията на бившия президент Доналд Тръмп през 2018 г. Бойното разполагане на ядрени крилати ракети от нов тип е трябвало да бъде извършено до 2030 г., уточнява вестникът.

Отказът от тази програма, според източниците на изданието, отговаря и на настроенията на лявото крило на управляващата Демократическа партия на САЩ, чиито представители настояват за по-радикално намаляване на разходите за ядрени оръжия.

- Реклама -spot_imgspot_img
Иван Петрински
Иван Петринскиhttp://www.newsone.bg
Иван Петрински е журналист с дългогодишен опит като редактор и автор и основател на печатни и електронни медии. Дългогодишен кореспондент и коментатор по темата за гръцката криза за български телевизии и радиостанции. Създател, главен редактор и автор в медии за българите в чужбина. Участник в множество международни медийни срещи. Човек с голям опит в комуникацията с българската диаспора и проблемите, свързани с битието на нашите сънародници зад граница.
Последни новини
- Реклама -spot_img
Още новини
- Реклама -spot_img

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук