fbpx
21.1 C
София
събота | 28.05.2022 | 00:55:14
събота | 28.05.2022 | 00:55:14
21.1 C
София

САЩ: Русия е изтеглила две трети от силите си от района на Киев

Украйна заяви, че силите ѝ са си върнали всички райони около Киев, като твърди, че има пълен контрол над столицата за първи път от началото на инвазията на Русия

- РЕКЛАМА -spot_img
- Реклама -spot_imgspot_img

Русия е прeпозиционирала около две трети от силите си от района на Киев, като голяма част от тях са се изтеглили в Беларус, където се очаква да бъдат преоборудвани, след което да бъдат пренасочени към други части на Украйна, заяви високопоставен служител на отбраната на САЩ, предаде Ройтерс.

В същото време Украйна заяви, че силите ѝ са си върнали всички райони около Киев, като твърди, че има пълен контрол над столицата за първи път от началото на инвазията на Русия.

Американският служител, пожелал да запази анонимност, заяви пред репортери, че според оценките на САЩ преди изтеглянето около Киев са били дислоцирани малко под 20 батальонни тактически групи. Това е по-малко от една шеста от батальонните тактически групи, които Кремъл използва за инвазията.

“По наши оценки огромното мнозинство от над 125-те батальонни тактически групи, които руснаците използваха в тази инвазия, все още се намират в Украйна”, заяви служителят.

Той пресметна, че руските сили, които се изтеглят от околностите на Киев, вероятно ще бъдат пренасочени към Източна Украйна, но това все още не е потвърдено.

“Продължаваме да смятаме, че те ще бъдат преоборудвани, снабдени отново, може би дори подсилени с допълнителна жива сила, и след това ще бъдат изпратени обратно в Украйна, за да продължат да се бият”, каза служителят, цитиран от БТА.

- Реклама -spot_imgspot_img
Лили Тошева
Лили Тошеваhttp://www.newsone.bg
Лили Тошева е журналист в информационния сайт newsONE.bg. Има дългогодишен опит в националните телевизии като репортер, редактор и продуцент. Участвала е в създаването и стартирането на новинарското съдържание на две телевизии. Опитът й в реализацията на национални проекти в неправителствения сектор, насочени към интеграцията на деца и младежи в неравностойно положение, приема като кауза, която по-късно й помага да прави новини в подкрепа на хората с увреждания. Вярва, че журналистиката трябва да помага на хората за решаването на проблемите им, тъй като електронните медии дават тази възможност, освен да информират. В newsOne.bg Лили Тошева ще Ви представя най- актуалното от деня в сферата на държавното управление, местната власт, образованието, социалната сфера, здравеопазването, иновациите, медиите и обществения живот. Фокусът й на работа ще е в създаването на „добри новини“, ще ви среща с личности, които са приели грижата за по-слабия като своя кауза. Лили Тошева ще ви запознае и с млади учени от водещите университети в България и Българската академия на науките, които работят по иновативни проекти в областта на медицината, физиката, химията, биотехнологиите и инженерните науки.
Последни новини
- Реклама -spot_img
Още новини
- Реклама -spot_img

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук