fbpx
17.8 C
София
петък | 27.05.2022 | 02:17:53
петък | 27.05.2022 | 02:17:53
17.8 C
София

САЩ реактивират закон от Втората световна война с цел да облекчат оказването на военна помощ за Украйна и съюзниците

Законодателната мярка позволява на Вашингтон без бюрократични пречки да отдава под наем (lend) и на лизинг (lease) американска военна техника и оръжия на съюзници

- РЕКЛАМА -spot_img
- Реклама -spot_imgspot_img

Камарата на представителите на САЩ одобри снощи с голямо мнозинство реактивирането на Закона за ленд-лийз, който през Втората световна война е помогнал за победата над нацистка Германия, предаде Ройтерс. 

“Законът ленд-лийз от 2020 г. в защита на демокрацията в Украйна” бе приет с 417 гласа “за” при 4 “против” от долната камара на Конгреса, след като три седмици преди това той беше одобрен единодушно от Сената. Предстои изпращането му в Белия дом за подпис от президента Джо Байдън, за да влезе в сила.

Законодателната мярка възражда програма от времето на Втората световна война, която позволяваше на Вашингтон без бюрократични пречки да отдава под наем (lend) и на лизинг (lease) американска военна техника и оръжия на съюзници. В настоящия случай законът ще облекчи предоставянето на военна техника и оръжия на Украйна, а също на засегнатите от руската инвазия страни в Източна Европа като Полша. В частност САЩ ще могат да предоставят на Украйна оборудване под условие, че то ще бъде заплатено впоследствие.

“Днес украинският народ е на фронтова линия в битката за демокрация и срещу тиранията и САЩ трябва да му предоставят с всички възможни средства хуманитарна и военна помощ”, каза членката на Камарата Мери Гей Сканлън в призива си законопроектът да бъде одобрен. По рано вчера президентът Байдън поиска от Конгреса да отпусне допълнителни 33 милиарда долара на Украйна, вкл. 20 милиарда за оръжия, боеприпаси и друга военна помощ, припомни Ройтерс, допълва БТА.

- Реклама -spot_imgspot_img
Лили Тошева
Лили Тошеваhttp://www.newsone.bg
Лили Тошева е журналист в информационния сайт newsONE.bg. Има дългогодишен опит в националните телевизии като репортер, редактор и продуцент. Участвала е в създаването и стартирането на новинарското съдържание на две телевизии. Опитът й в реализацията на национални проекти в неправителствения сектор, насочени към интеграцията на деца и младежи в неравностойно положение, приема като кауза, която по-късно й помага да прави новини в подкрепа на хората с увреждания. Вярва, че журналистиката трябва да помага на хората за решаването на проблемите им, тъй като електронните медии дават тази възможност, освен да информират. В newsOne.bg Лили Тошева ще Ви представя най- актуалното от деня в сферата на държавното управление, местната власт, образованието, социалната сфера, здравеопазването, иновациите, медиите и обществения живот. Фокусът й на работа ще е в създаването на „добри новини“, ще ви среща с личности, които са приели грижата за по-слабия като своя кауза. Лили Тошева ще ви запознае и с млади учени от водещите университети в България и Българската академия на науките, които работят по иновативни проекти в областта на медицината, физиката, химията, биотехнологиите и инженерните науки.
Последни новини
- Реклама -spot_img
Още новини
- Реклама -spot_img

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук