fbpx
More

  САЩ разположиха военни в Тайван

  Обучават местни части и подготвят самоотбраната на страната

  Съединените щати са разположили малки военни части на територията на Тайван. Действията на Вашингтон са в отговор на кризата между частично признатата държава и Китай, чиито разрив в отношенията достигна връхната си точка за последните 40 години.

  По думите на високопоставени американски представители, САЩ подпомага местните военни в изграждането им на отбранителни способности, но не дадоха детайлна информация за какъв тип операции става въпрос.

  “Заедно с тайванските ни партньори установяваме уязвимости във военните им способности и търсим начин да ги подпомогнем в уменията им да се защитават”, обясни американският представител в Тайван Сандра Оудрик.

  Sandra Oudkirk Announced as Director of the Taipei Office of the American Institute in Taiwan - American Institute in Taiwan
  Сандра Оудрик, Директор на Американския институт в Тайван

  На въпрос дали Америка е готова да се намеси с военна сила, ако Китай започне офанзива срещу Тайван, Оудрик отговори лаконично, че политиката на страната ѝ е останала “ясна и непроменена” през годините. Въпреки че Съединените щати нямат официално дипломатическо представителство в страната, към която претенции има Пекин, Вашингтон е един от най-близките съюзници и най-голям доставчик на оръжие за Тайван.

  С встъпването си в длъжност, американският президент Джо Байдън пък даде да се разбере, че администрацията му е готова да осигури подкрепа и закрила срещу потенциално посегателство на Китай. Във вторник, държавният секретар Антъни Блинкен призова държавите на ООН да подкрепят интегрирането на Тайван в системата на Обединените нации.

  През последните месеци напрежението между Тайван и Китай расте лавинообразно. Китайски изтребители периодично прелитатт през въздушното пространство на частично признатата държава, а според експерти, целта е да бъдат изучени протоколите им за сигурност и времето за реакция.

  Преди дни, президентът на Тайван обяви, че страната няма да започне конфликт с Пекин, но е готова да се отбранява с “всички средства”. По неговите думи Китай ще разполага с пълен капацитет от възможности да нападне страната му до няколко години.

  Въпреки малките си размери, Тайван е един от лидерите в областта на технологичното производство. Страната е най-големият производител на чипове в световен мащаб.

  Тайван или “Република Китай”, исторически управлява цял Китай, но след гражданската война, правителството губи континенталната част от комунистите и се капсулира на територията, към която днес претенции има Пекин. Държавата е призната от 18 страни-членки на ООН, но на практика поддържа отношения с повечето държави по света.

  Америка няма дипломатическо представителство в Тайван, но Американският институт в столицата Тайпе играе ролята за канал на двустранните дипломатически отношения с Вашингтон.