fbpx
11.3 C
София
четвъртък | 19.05.2022 | 23:51:04
четвъртък | 19.05.2022 | 23:51:04
11.3 C
София

САЩ преговарят с Катар за доставки на газ за Европа в случай на руска инвазия в Украйна

Очаква се американският президент Джо Байдън да проведе разговори с емира на Катар до края на месеца

- РЕКЛАМА -spot_img
- Реклама -spot_imgspot_img

САЩ водят преговори с Катар и други големи износители на природен газ за извънреден план за доставки за Европа в случай на руска инвазия в Украйна. Разговорите са фокусирани върху осигуряване на втечнен природен газ по море. Преговорите между Вашингтон и Москва тази седмица постигнаха незначителен прогрес и това повиши опасенията от недостиг на газови доставки за Стария континент.

Източник от американската администрация съобщава, че се търсят начини за пренасочване на доставки с втечнен природен газ към Европа. Катар пренасочи своите доставки към Япония, след като страната беше ударена от цунами и последвалата ядрена авария във Фукушима през 2011-та година.

Първоначалните разговори с Доха – най-големият износител на втечнен природен газ в света, се водят между Великобритания и европейски държави за дългосрочни решения. Американският президент Джо Байдън  ще води разговори с емира на Катар – шейх Тамим бин Хамад ал Тани във Вашингтон този месец.

Миналата седмица Фатих Бирол, ръководител на Международната агенция по енергетика, заяви, че Русия е намалила газовите доставки за Европа в момент на геополитическо напрежение. Има опасения, в това число и в България, че евентуален конфликт може да доведе до още по-голям недостиг на синьо гориво, което може да наложи дори режим на тока.

От администрацията на американския президент Джо Байдън признават, че договорите между износителите на втечнен природен газ и азиатски купувачи може да усложнят усилията за пренасочване на доставки за Европа.

“Няма магическа пръчка”, признава служител в Белия дом, но в момента високите цени на енергията в Европа не са резултат от пазарни сили, а от пазарна манипулация.

Доха има стар спор с Европейския съюз. От 2018 г. се води разследване на дългосрочните договори на компанията “Катар Енерджи”, заради което страната спря инвестициите и доставките на втечнен природен газ за Европа.

Сега се водят преговори за решаване на този проблем, а Европа трябва да гарантира на Катар дългосрочен договор, за да се осигури стабилност и да се намали зависимостта от Русия, казват още от Белия дом.

- Реклама -spot_imgspot_img
Цветин Филипов
Цветин Филиповhttp://www.newsone.bg
Цветин Филипов е журналист на информационния сайт NewsOne.bg. Всеки ден той ще ви запознава с най-важните и любопитни вътрешнополитически теми в страната, но ще научавате много от него и за сложните международни събития в областта на геополитиката, сигурността и икономиката. Цветин е репортер с опит в сферата на телевизионната журналистика и магистър по "Международна сигурност" от Софийския университет "Св. Климент Охридски" . През последните години изследователските му интереси са насочени силно към процесите в региона на Източна Азия.
Последни новини
- Реклама -spot_img
Още новини
- Реклама -spot_img

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук