fbpx
More

  САЩ планират изпращане в Украйна на ракетни системи с голям обсег на действие

  Според украинците това би могло да промени хода на войната

  Администрацията на американския президент Джо Байдън се готви да увеличи вида на оръжията, които предлага на Украйна, като изпрати усъвършенствани ракетни системи с голям обсег на действие.

  Администрацията е склонна да изпрати системите като част от по-голям пакет от военна помощ и помощ за сигурността на Украйна, който може да бъде обявен още следващата седмица, предаде Си Ен Ен, позовавайки се на официални лица.

  Високопоставени украински представители, включително президентът Володимир Зеленски, през последните седмици молят САЩ и техните съюзници да им предоставят ракетни системи за залпов огън. Произведените в САЩ оръжейни системи могат да изстрелват ракети на стотици километри – много по-далеч от която и да е друга от системите, с които Украйна вече разполага. Според украинците това би могло да промени хода на войната.

  Друга система, която Украйна иска, е системата за залпов огън с висока проходимост (HIMARS), предаде БТА.

  Администрацията на Байдън от седмици се колебае дали да изпрати системите на фона на опасенията, изразени в Съвета за национална сигурност, че Украйна може да използва новите оръжия за нападателни атаки на територията на Русия, твърдят служители.

  Министерството на отбраната на САЩ не потвърди информацията на Си Ен Ен, че администрацията на Байдън се готви да изпрати ракетни системи с голям обсег на действие в Украйна, информира АП.

  “Със сигурност имаме предвид и сме наясно с исканията на Украйна, частни и публични, за ракетна система за залпов огън. И аз няма да изпреварвам решения, които все още не са взети”, заяви говорителят на Пентагона Джон Кърби.