fbpx
28.8 C
София
петък | 27.05.2022 | 19:17:21
петък | 27.05.2022 | 19:17:21
28.8 C
София

САЩ одобри продажбата на самолети F-16 на България

Изтребителите и мунициите ще ни бъдат продадени за 1.67 милиарда долара

- РЕКЛАМА -spot_img
- Реклама -spot_imgspot_img

Правителството на Съединените щати обяви, че е одобрило продажбата на още 8 бойни самолета F-16 на България, за да “засили сигурността” на тази страна-членка на НАТО, на фона на войната в Украйна. Това предава агенция Франс прес.

Държавният департамент е информирал американския Конгрес за намерението си да продаде на България тези изтребители, както и муниции за сумата от 1.67 милиарда долара.

Закупуването на нови осем изтребителя F-16 Block 70 от САЩ е един от приоритетните проекти за модернизацията на въоръжените сили на Българската армия. Предвидено е реализацията му да се извърши на два етапа: първи – за придобиване на 8 самолета, и втори – за придобиване на още 8 самолета.

В началото на 2019 г. по предложение на Министерския съвет и в резултат на решение на Народното събрание за реализиране на първия етап бяха подписани четири договора между правителствата на България и на САЩ за закупуване на осем самолета F-16 Block 70 и свързаните с тях оборудване, услуги и въоръжение, пише БНТ. Министерството на отбраната продължава подготовката по реализацията на втория етап от проекта.

- Реклама -spot_imgspot_img
Владимир Христовски
Владимир Христовскиhttps://www.newsone.bg
Владимир Христовски е заместник главен редактор и журналист в информационния сайт NewsOne.bg. Той има дългогодишен опит, придобит при работата си във вестници, радио, телевизия и информационна агенция. През годините той се насочва към създаването на новини за хората. Христовски вярва, че журналистиката, освен че трябва да информира точно и безпристрастно, трябва да помага и решава трайно проблеми, да бъде в основата на законодателни промени, водещи до качествената промяна на живота на обществото. В NewsOne.bg Владимир Христовски ще Ви информира за актуалното и най-важното от деня в страната, от сферата на Столичната община, образованието, социалната сфера, здравеопазването, иновациите, културата. Също така ще Ви среща с добрия пример, ще съдейства за разрешаването на проблеми и ще Ви среща с интересни и вълнуващи личности. Като запазена негова марка, той ще търси и отговорите на онези въпроси, които малцина журналисти се осмеляват да задават.
Последни новини
- Реклама -spot_img
Още новини
- Реклама -spot_img

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук