fbpx
More

  САЩ обявиха, че ще търсят отговорност от Русия за военни престъпления в Украйна

  Това обяви американският зам.-държавен секретар Узра Зея на заседания на Съвета за сигурност на ООН, предаде Асошиейтед прес

  САЩ и съюзниците им обещават да държат Русия отговорна за престъпления, извършени от нейните сили откакто нахлуха в Украйна на 24 февруари, обяви американският зам.-държавен секретар Узра Зея на заседания на Съвета за сигурност на ООН, предаде Асошиейтед прес.

  Зия, която отговаря по въпросите на гражданската сигурност, демокрацията и правата на човека, каза, че ще се засили търсенето на отговорност и въздаването на правосъдие за сериозни нарушения на международното право. Зам.-държавният секретар изтъкна, че през изминалите близо 100 дни светът е видял как руските сили бомбардират родилни домове, железопътни гари, жилищни сгради и домове и дори убиват цивилни, които карат велосипеди по улицата.

  САЩ работят със съюзниците си, за да подкрепят широк кръг международни разследвания на зверствата в Украйна, каза Зея.

  Главният прокурор на Ирландия Пол Галахър приветства усилията през изминалите 3 месеца за подкрепа на призивите за справедливост в Украйна и каза, че Ирландия е една от общо 41 държави, които бързо са отнесли ситуацията в Украйна до Международния наказателен съд.

  Галахър каза, че МНС е изпратил екип от 42 следователи, криминалисти и помощен персонал да разследват руските престъпления и да подкрепят усилията на Украйна, допълва БТА.