28.11.2022 | понеделник | 03:05

САЩ обвързаха падането на визите със „златните паспорти“

Публикувано:

Сподели поста:

САЩ са поставили въпроса с издаването на т. нар. „златни паспорти“ в преговорите за отпадане на визите за граждани на България, Румъния и Кипър. Това се посочва в доклад на Европейската комисия за хода на преговорите, представен днес.

Вашингтон отчита нужда от подобряване на системите за издаване на паспорти, особено по отношение на случаите на предоставяне на гражданство срещу инвестиции („златни паспорти“), при измамите в паспортните служби, при обработката на биометрични данни и по въпроса с корупцията на държавни и общински служители, съобщава БТА.

Според представените най-нови данни делът на отказите за визи за САЩ на български граждани отново се повишава, след като през 2019 г. за първи път спадна под 10 на сто от общия брой на подадените молби.

По последни данни от 2020 г. този дял нараства до 12,52 на сто за нашата страна, като увеличение се отчита и в Румъния – до 10,14 на сто, както и в Кипър – до 6,21 на сто, при три на сто преди две години. САЩ са поставили праг от три на сто на отказите, за да има условия за отпадане на визите.

В доклада се уточнява, че промяната в данните може да се дължи на ограниченията за пътуване заради пандемията. Допълва се, че през пролетта на идната година ЕС, САЩ и засегнатите страни отново ще преговарят по изпълнението на плановете за отпадане на визите.

ЕК добавя, че от 2014 г., когато беше отчетена липсата на т. нар. визова реципрочност със САЩ, е предприела множество стъпки, включително с преговори на различни равнища и с издаването на десетина доклада.

Миналата година Европейският парламент настоя комисията да предприеме ответна мярка и да върне временно визите за граждани на САЩ, когато пътуват до ЕС. ЕП предаде комисията и на Съда на ЕС за неизпълнение на задълженията.

Комисията днес заявява, че няма да предложи връщане на визите, защото това би било контрапродуктивна стъпка срещу ключов стратегически партньор. Пояснява се, че връщането на визите би имало отрицателно отражение – политическо, икономическо, финансово, социално, и няма да послужи за постигането на крайната цел. ЕК уточнява, че никоя от засегнатите страни не е поискала връщане на визите за граждани на САЩ.

През октомври ЕК предупреди България, че може да бъде застрашена от наказателна процедура за „златните паспорти“. Подобна процедура бе задействана срещу Малта и Кипър.

ЕП подготвя законодателство, което предвижда от 2025 г. предоставянето на гражданство срещу инвестиции в ЕС да бъде забранено. Евродепутатите от парламентарната комисия по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи са на мнение, че със „златните“ визи и паспорти се допуска пробив в европейската сигурност и се създава възможност за корупция и за пране на пари.

От 2011 г. насам държавите от ЕС са привлекли над 20 милиарда евро по въпросните схеми, като най-често разрешения за престой срещу инвестиции (визи) издават Испания, Португалия и Гърция.

Най-често от възможността за инвестиции срещу право на престой се възползват китайци (55 на сто), а гражданство на държава от ЕС срещу инвестиции в повечето случаи придобиват руснаци (45 на сто), според официалните данни.

Георги Донков
Георги Донковhttp://www.newsone.bg
От близо 30 години Георги Донков работи като журналист. Практикувал е професията в почти всички видове медии, в различни точки на света. Макар че най-дълго е работил в телевизията, голямата му любов си остава радиото, а последната му страст са онлайн медиите.
София
облачно
2.1 ° C
2.6 °
1.8 °
92 %
1kmh
100 %
пн
3 °
вт
4 °
ср
5 °
чт
5 °
пт
4 °

Прочети още

Информация за състоянието на републиканските пътища към 17:30 ч. на 27.11.2022 г.

МЕТЕОРОЛОГИЧНА ОБСТАНОВКА: Температурите са в интервала от -4 °С до +13 °С. Времето над страната е предимно облачно. Слаб...

Cъвет на президентите на BusinessEurope

Cъвет на президентите на BusinessEurope

Весела Лечева ще участва в Съвета по образование, младеж, култура и спорт в Брюксел

Министърът на младежта и спорта Весела Лечева и заместник-министър Петър Бучков отпътуваха за Брюксел днес, където утре и...

Литературният феномен „Ордеса“ е вече на български

Разтърсващ и дълбок, романът е посветен на любовта, загубата и паметта Познат на българската публика със своята поезия, забележителният...